Als (hobby) imker heb ik al bijna 50 jaar bijen en ben op de middelbare school via mijn leraar biologie met het houden van bijen begonnen.
De tuinman van de school schonk mij een bijenkast met  daarin een zwerm.
Inmiddels heb ik  40 bijenvolken. De honing wordt verkocht bij diverse winkels en bij ons op de Imkerij aan de Dijkhuizerweg 28.
De honing kan via zelfbediening uit een bijenkast gehaald worden die aan de weg staat.
Veel mensen kopen zo in het weekend of tijdens een wandeling of fietstocht wel ééns honing.

Het bijenvolk
Bijen zijn heel intelligente dieren die zichzelf prima kunnen verzorgen en hoeven dus niet  als andere dieren elke dag gevoerd te worden of van een schoon hok worden voorzien.
Een bijenvolk bestaat in de zomer uit 1 koningin en ongeveer 50.000 werksters. Ook leven er in de zomer een paar honderd darren in het bijenvolk.
De bijen halen tot een afstand van 5 kilometer hemelsbreed vanaf de kast nectar uit de bloemen en dikken dit in de kast in en verwerken het tot honing. Deze honing is hun wintervoorraad omdat er in de winter geen voedsel buiten te vinden is en het voor de bijen buiten de kast veel te koud is.
De honing haal ik als imker uit de kast en in de herfst geef ik per bijenvolk 15 tot 20 kg suiker  terug. De opgeloste suiker slaan de bijen op in hun raten en eten hiervan gedurende de winter.
Als de temperatuur hoger is dan 8 graden Celsius vliegen de bijen uit om nectar, stuifmeel, water en propolis of kithars te halen.
Stuifmeel is voor het eiwit, en propolis is een soort kit of hars om kieren en tochtgaten dicht te smeren. Ook werkt het ontsmettend om ziektekiemen te bestrijden.
Een koningin kan wel drie jaar oud worden en legt in de zomer soms wel 1500 eitjes per dag die later weer  bijen zullen worden.
Een koningin wordt één keer in haar leven door meerdere darren hoog in de lucht bevrucht en bewaart deze zaadcellen om haar verdere leven bevruchte eitjes te kunnen leggen.
Bijen worden maar 6 weken oud en werken hun hele leven heel erg hard. Drie weken werken ze in de kast om honing te verwerken en larven te voeren en drie weken werken ze als vliegbij buiten. In de winter kunnen bijen wel 5 maanden oud worden en overleven zo de lange winter. Darren worden enkele maanden oud en worden in de herfst door de bijen doodgestoken (de darrenslacht). Dit omdat ze alleen in de zomer nuttig zijn om een koningin te bevruchten en in de winter alleen maar extra mee eten.



Honingsoorten
Als imker reis ik naar bepaalde gebieden met veel de zelfde bloemen en kan zo vrij zuivere honing krijgen van bijvoorbeeld, fruitbomen, lindebomen, klaver, koolzaad en heide.
De duurste en lekkerste honing is de heidehoning. Duur omdat er in de herfst heel veel bijen doodgaan door alle spinnenwebben op de hei en omdat heidehoning heel moeilijk te slingeren is.
“Slingeren” is honing met een soort centrifuge uit de ramen halen.
In het gebied van de Veluwe en IJssel komt steeds meer natuur terug waardoor bijen er veel nectar kunnen verzamelen.
Inmiddels heb ik ook 35 bijenvolken in Hongarije waar we sinds enkele jaren een zomerhuisje hebben. Hier zijn de klimaat omstandigheden en de bloemenrijkdom dusdanig dat de bijenvolken hier optimaal honing kunnen produceren. In tegenstelling tot in
Epe waar een bijenvolk 30 tot 40 kg honing kan opbrengen, halen de bijen van één kast hier wel 100 tot 150 kg honing per jaar. De overheerlijke Acacia- en Zonnebloem honing en in de herfst de honing van de Gulden roede (Solidago)  komen dan ook van de eigen bijenvolken in Hongarije.



Bijen voor bestuiving
Bijen zijn in het voorjaar een hele belangrijke bestuiver. Fruittelers huren graag bijen voor het bestuiven van de bloesem van kersen, pruimen, bessen, appels en peren. Door bijen en andere insecten wordt het stuifmeel overgebracht van bloem naar bloem en hierdoor krijgen we meer en betere vruchten.
Slecht bestoven appelbloesems geven later vaak misvormde en kleine appels, en aardbeien zonder bijen zouden ze nooit zo mooi van vorm geworden zijn.
Ook in de tuinen en op de akkers zorgen bijen voor bestuiving van tamme en wilde planten en helpen zo de natuur in stand te houden.

Kortom bijen houden is een boeiende hobby die je in aanraking brengt met de prachtige natuur om ons heen.
Een bijensteek is niet leuk, maar als imker raak je immuun en voel je het niet meer.
Als je voorzichtig en rustig in de bijen werkt zullen ze bijna niet steken en ook begrijpelijk als je weet dat een bij na een steek zelf doodgaat.

Categories:: Ambachten Epe

Meer verhalen

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans