Ik ben opgegroeid op een boerderij in Lieren. In de oorlogsjaren was er geen vrij slachten en moest je alles opgeven voor de belastingdienst. Ieder geslacht beest moest een stempel krijgen. Als de keurmeester kwam moest het varken gestempeld worden en opgegeven bij de belasting. Maar soms slachtten we stiekem een varken. Die hingen we dan in een ander klein schuurtje op.

Als dan eerst de huisslachting was gedaan door een slager uit de buurt dan werd er na het slachten nog een borrel gedronken. Want dat hoorde er ook bij natuurlijk.

Dan kwam de keurmeester en werden er stempels opgeslagen. Maar met de keurmeester hadden we dan al afgesproken dat hij de doos met stempels even op een aparte plek zette en dan kreeg hij een borrel en een stuk van het varken mee. Dan nam mijn vader het stempel even mij en stempelde dat andere varken dan zelf. Dat vlees werd dan in de weckfles gestopt en in het zout gezet. Maar er moest wel een stempel op zitten. Want als ze zouden komen controleren - en dat deden ze nogal eens - en je had spek zonder stempel had je een probleem. Maar ze hebben nooit wat door gehad, ha ha. Na de oorlog was dit niet meer nodig. Toen kon je weer vrij slachten.

We slachtten meestal 1 keer per jaar in oktober, de slachtmaand. Dat is een koude maand en dus goed om te slachten. Nu geldt dat natuurlijk niet meer. We maakten zelf bijvoorbeeld worst en balkenbrij.

Categories:: Dagelijks leven Lieren Vlees Oktober

Meer verhalen

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet