De avond voor elke verjaardag bij de familie Bakker gaan de harten sneller kloppen. De grote pan komt uit de kast en wordt gevuld met champions, kip en uien. Voor de marinade trek ik alles uit het keukenkastje wat ik maar tegenkom: appelstroop, stroop, ketjap. En vervolgens gaan er nog een paar ketchupflessen erbij en dan maar lekker pruttelen. De volgende dag, op de verjaardag, om een uur of 10 's avonds krijgen alle gasten een bord/kom met Allebak, geserveerd met een geroosterd sneetje brood. Dat doen we al 40 jaar. En de gasten smullen ervan.
Mijn recept heet Allebak.
Kip/ui/champignons/tomatenketchup, lekker met rijst en een sneetje brood. Maak een marinade voor de kip. In de marinade doe je alles wat in je keukenkastjes in de buurt is; Zout, peper, (zoete) stroop, appelstroop, ketjap, etc. Snij de kip in hapklare stukjes. Als de kip een half uur in de marinade heeft gezeten zet je een grote braadpan op het vuur. Snij een ui in grove stukken (8-10), Snij een goede hoeveelheid champignons ook klein. Doe Blueband of olie in de pan en gooi hier eerst de ui, dan de kip en daarna de champignons in de pan. Doe er daarna een paar flessen tomatenketchup bij en laat het geheel een uur pruttelen.
En smullen maar! Een dag van te voren maken maakt het nog lekkerder.