In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Tag / Lijst: Eten en drinken, Achterhoek, Recept, Streekgerecht

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek