In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot