Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten