Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Boerengebruik, Drank, Gelderland

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer