De Nederlandse benaming is 'bloedbrood'. Een worst die oorspronkelijk uit Gelderland stamt. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het feit dat er in de worst grof gemalen roggemeel wordt verwerkt waardoor de worst een wat grove 'broodachtige' structuur heeft. Bloodbrood diende vroeger om 'slachtafval' te verwerken. Vet spek, resten van zwoerd, snippers, varkensbloed en roggemeel worden vermengd. Kaantjes (de uitgebakken resten van varkensvet) worden toegevoegd en de brij wordt op smaak gebracht met zout, soms anijszaad en gemalen kruidnagel. Vroeger werden er ballen van gevormd die vervolgens, vaak in een linnen doek, gegaard werden. Ook werd het deeg wel gestopt in een zakeind (blinde darm van een koe) zoals op bijgaande foto. Tegenwoordig wordt het deeg in papieren of kunstdarmen gestopt en gegaard. Deze oeroude lekkernij bestaat tegenwoordig niet meer uit slachtafvallen, maar uit weliswaar goedkope maar zorgvuldig uitgekozen grondstoffen. De smaak is echter nog net zo als vroeger. Na afkoeling worden van de worst plakken gesneden die gebakken worden. Ze gaan dan op een snee brood of worden geserveerd bij de warme maaltijd in combinatie met bietjes. Klik op deze link voor het 'bloedworst met bietjes' recept.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Vlees, Recept

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker