Van een slager in Lochem kreeg uw schrijver de hier beschreven tip. Bij de grotere boeren werd vroeger wel eens een koe geslacht. Ter gelegenheid van een feest of omdat de koe niet volledig meer in orde was door de breuk van een poot, om maar eens een voorbeeld te noemen. Niet zelden werd een dergelijke koe, die eigenlijk veel te groot was om snel te consumeren, voor een deel verkocht aan een noaber of een andere geïnteresseerde koper. Ook werden delen van en koe ingelegd in zout zoals de biefstukdelen voor rookvlees. Een interessant artikel was de ‘boskorn’. Die werd gemaakt van de ribbenkast de koe (de klapstuk). De hele borst werd, inclusief de platte botten (ribben) in kleine stukken gesneden en gezaagd, stevig gezouten en opgeslagen in pekelvaten of een Keulse pot. Daardoor kon het vlees langer bewaard worden. Het vlees met been werd gedurende meerdere weken gezouten. Eigenlijk bleef het net zo lang in het zout tot het gegeten werd. Na het zouten ging de borskorn eerst een paar uur in koud water om het zoutgehalte aan de buitenkant wat te verminderen want het vlees was bremzout. Daarna werden de ribben met de maaltijd (hutspot) meegekookt. Het zoute vlees en het aanwezige bot gaven een aparte smaak aan de hutspot.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Slacht, Vlees, Lochem

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso