Gelderse worst is nog steeds verkrijgbaar in de beroemde varianten ongerookte Gelderse droge worst en als de Gelderse rookworst die iedereen kent. Beide worsten zijn ontstaan uit de basis ‘metworst’. Een worst die gemaakt werd van 'met'. Een uit Duitsland afkomstige naam die staat voor grof gehakt mager varkensvlees. Aan dit gehakte vlees, vroeger afkomstig van alle snippers die van een varken afkwamen na de slacht, werd eveneens gehakt spek toegevoegd. Dit gehakte vlees werd gezouten en een weinig gekruid met de smaakmiddelen die toe voorhanden waren. Meestal alleen veel zout en een beetje peper. Daarna ging het deeg in een dunne varkensdarm en werd de worst aan de zolder gedroogd (gedreugd). Zo ontstond de Gelderse ‘dreuge worst. Werd de zelfde worst echter gerookt boven een hoop smeulende beukenhoutkrullen of zaagsel dan ontstond de Gelderse rookworst. De laatste was maar enkele dagen tot ruim een week goed houdbaar en moest dus relatief snel gegeten worden. Tegenwoordig worden deze worsten nog steeds vervaardigd. Alleen niet meer van snippers die her en der vandaan komen, maar van het vlees van varkensschouders en vers vet spek. Het kruiding bestaat vaak uit melanges die kan-klaar gekocht worden of door de slager zelf worden samengesteld.

Gerelateerde verhalen

Longewos en ander lekkers? Longewos en ander lekkers?

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Vlees

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer