Het maken van hangop

De koe werd gemolken en daarna werd de rauwe melk koud (bijvoorbeeld in de kelder) in een platte bak, een zogenaamde "Melkade", weggezet. De room kwam boven drijven en werd van de melk afgeschept. Dan werd de de room aangezuurd met zuursel en werd de massa gekarnd. De aandrijving van de karnton gebeurde door middel van een hond. Meestal had de boerin 2 honden, want dan had de hond "even plaspauze" en werd de andere hond in de "tredmolen" (is het houten wiel) gezet. Als het karnen klaar was, ging de hond blaffen (het gaat natuurlijk een stuk zwaarder) en kon de boerin de boter er uit halen. Als bijproduct hield de boerin zo karnemelk over. De boter was nog niet klaar, want hier zat nog vocht of karnemelk in. Dit vocht moest eruit. Deze massa werd dan in een boterkneedbak gekneed totdat de boter een goede substantie had. Eventueel kon men de boter ook nog zouten. Een boterkneedbak is een bak met een gat in de bodem, waardoor het vocht kon wegstromen in een emmer of bak.

Het recept

Benodigdheden:
- Goede dichte (thee)doek, fijnmazig:  gewassen met een parfumvrij wasmiddel (bijvoorbeeld Neutral). Anders gaat de hangop er naar smaken.
- Vergiet
- Pan waar vergiet op past
- 2 liter boeren- of biologische karnemelk
- en flink stuk touw

- Doek goed in vergiet leggen en aan de buitenkant boven met een touw vastmaken. (in verband met het wegglijden van de (hangop)doek.
- Giet 2 liter boerenkarnemelk in de doek.
- Laat het ca. 12 uur uitlekken (eventueel langer als het nodig is), de hangop of uitgelekte karnemelk moet goed stevig zijn, zoals kwark.
- Uit de doek scheppen.
- In een kom doen en opdienen met eventueel beschuit, kaneel, suiker en/of eventueel vers fruit.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Tag / Lijst: Eten en drinken, Recept, Streekgerecht

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer