Het maken van hangop

De koe werd gemolken en daarna werd de rauwe melk koud (bijvoorbeeld in de kelder) in een platte bak, een zogenaamde "Melkade", weggezet. De room kwam boven drijven en werd van de melk afgeschept. Dan werd de de room aangezuurd met zuursel en werd de massa gekarnd. De aandrijving van de karnton gebeurde door middel van een hond. Meestal had de boerin 2 honden, want dan had de hond "even plaspauze" en werd de andere hond in de "tredmolen" (is het houten wiel) gezet. Als het karnen klaar was, ging de hond blaffen (het gaat natuurlijk een stuk zwaarder) en kon de boerin de boter er uit halen. Als bijproduct hield de boerin zo karnemelk over. De boter was nog niet klaar, want hier zat nog vocht of karnemelk in. Dit vocht moest eruit. Deze massa werd dan in een boterkneedbak gekneed totdat de boter een goede substantie had. Eventueel kon men de boter ook nog zouten. Een boterkneedbak is een bak met een gat in de bodem, waardoor het vocht kon wegstromen in een emmer of bak.

Het recept

Benodigdheden:
- Goede dichte (thee)doek, fijnmazig:  gewassen met een parfumvrij wasmiddel (bijvoorbeeld Neutral). Anders gaat de hangop er naar smaken.
- Vergiet
- Pan waar vergiet op past
- 2 liter boeren- of biologische karnemelk
- en flink stuk touw

- Doek goed in vergiet leggen en aan de buitenkant boven met een touw vastmaken. (in verband met het wegglijden van de (hangop)doek.
- Giet 2 liter boerenkarnemelk in de doek.
- Laat het ca. 12 uur uitlekken (eventueel langer als het nodig is), de hangop of uitgelekte karnemelk moet goed stevig zijn, zoals kwark.
- Uit de doek scheppen.
- In een kom doen en opdienen met eventueel beschuit, kaneel, suiker en/of eventueel vers fruit.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Tag / Lijst: Eten en drinken, Recept, Streekgerecht

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager