Op de foto zie je een vlees schotel zoals die vroeger vaak voor de feestdagen en vooral met de Kerst en Pasen in de etalage werd geplaatst. Het was een vroege vorm van reclame, want kranten waren er nauwelijks dus moest de slager in de praktijk laten zien wat hij in zijn mars had. Het vlees kon niet te lang blijven staan vanwege het ontbreken van koeling dus het moest 's avonds wel verkocht zijn. Het vlees werd versierd met bloemen en vlechten van spek, meestal door de slagersvrouw, want die was daarin nou eenmaal handiger dan de slager. Zo lieten ze het vakmanschap van de slager zien.

Op de foto zie je een stuk rundvlees uit de achterbout van en koe, het zogenaamde ‘jong gehuwden stukje’ of ezeltje. Dit stuk werd door slager Gerrit Kwak vroeger, buiten de feestdagen om, vaak meegegeven aan pasgehuwde vrouwelijke klanten als geschenk. Het vlees kon namelijk een beetje rauw of zelfs te gaar geserveerd worden. Het kon dus eigenlijk niet mislukken. Voor de bruid in de wittebroodsweken een hele geruststelling.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Winterswijk, Trouwen, Vlees, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens