Op de foto zie je een vlees schotel zoals die vroeger vaak voor de feestdagen en vooral met de Kerst en Pasen in de etalage werd geplaatst. Het was een vroege vorm van reclame, want kranten waren er nauwelijks dus moest de slager in de praktijk laten zien wat hij in zijn mars had. Het vlees kon niet te lang blijven staan vanwege het ontbreken van koeling dus het moest 's avonds wel verkocht zijn. Het vlees werd versierd met bloemen en vlechten van spek, meestal door de slagersvrouw, want die was daarin nou eenmaal handiger dan de slager. Zo lieten ze het vakmanschap van de slager zien.

Op de foto zie je een stuk rundvlees uit de achterbout van en koe, het zogenaamde ‘jong gehuwden stukje’ of ezeltje. Dit stuk werd door slager Gerrit Kwak vroeger, buiten de feestdagen om, vaak meegegeven aan pasgehuwde vrouwelijke klanten als geschenk. Het vlees kon namelijk een beetje rauw of zelfs te gaar geserveerd worden. Het kon dus eigenlijk niet mislukken. Voor de bruid in de wittebroodsweken een hele geruststelling.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Winterswijk, Trouwen, Vlees, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef