Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas