Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken, Vlees, Liemers

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak