Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide