Slachtvisite bij museum Smedekinck
Ten tijde dat er op het platteland nog volop huisslachting plaats vond, was het gebruikelijk dat de buren, zodra het varken op de ladder hing, op visite kwamen om het geslachte varken te keuren. De slachtvisite. De naobers (de buurt) prezen het varken om haar kwaliteit en kwantiteit betreffende de hoeveelheid vet, spek en vlees, vandaar de naam vetpriezen.
Elk jaar in november wordt bij Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5 in Zelhem weer een traditionele slachtvisite gehouden, compleet met "vetpriezen" en het borreltje bij binnenkomst. Eenmaal binnen kan men allerlei lekkernijen van het varken proeven en worden o.a. diverse manieren van worst maken gedemonstreerd.
De visite begint met - zoals dat ook vroeger gebruikelijk was - een borrel, in dit geval een glaasje vlierbessenjenever. Maar eerst worden de bezoekers nog uitgenodigd het gewicht van het varken op de ladder te raden. Met dit alternatief voor het traditionele "vetpriezen" zijn een ham en vleespakketten te winnen. De slachtvisite vindt plaats in de grote Schure van het museum. Daar zijn vier slagers bezig met afsnijden. Terwijl ze het publiek laten zien waar welk vlees zit, demonstreren de vrouwen van de Blauwe Kielen het worst maken met de hand, molen en machientje. Ook staan er lange tafels met lekkernijen om te proeven. De eerste ronde balkenbrij, bakbloedworst, kaantjes met roggebrood en smaltappels is gratis, tegen inlevering van de, bij de kassa, ontvangen bon en zolang de voorraad strekt. Verder worden er wafels gebakken, is er een stand met streekprodukten en worden het Grolsche wanten en sokken breien, gedemonstreerd.
Op De Daele in het museum wordt een film van de laatste huisslachting in Zelhem in 1984 vertoond.
https://www.eenwagenvolverhalen.nl/Eten-en-drinken/re-slachtvisite-bij-erve-brooks.html#sigProId742c3a4065