De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Tag / Lijst: Eten en drinken, Eten, Dieren, Ede, Juni

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo