Het samenstellen van een slachtschotel is eigenlijk geen ouderwetse gewoonte. Men was vroeger niet zo scheutig met het serveren van meerdere soorten tegelijk. Wat op de schotel ligt is echter één bonk traditie. Het schoteltje hier op de foto werd tijdens de slachtvisite van museum Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem, vorig jaar in november, samengesteld op basis van originele Achterhoekse slachtproducten. Op de foto zie je van links naar rechts: echte kaantjes op een plak roggebrood, twee partjes smaltappel, bakbloedworst en balkenbrij. Als je deze ouderwetse streekproducten een keer geproefd hebt dan ben je voorgoed verloren. Ze wisten vroeger echt wel wat lekker was. En dat van de goedkoopste grondstoffen die voorhanden waren na het slachten van de vette pogge (varken). Varkenskoppen, poten, zwoerd (varkenshuid), bouillon, spekblokjes, zout en kruiden.

Categories:: Eten en drinken Zelhem Slacht Vlees November

Meer verhalen

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp