Vroeg hadden de mensen op het land kracht voedsel nodig, ze aten altijd producten met veel koolhydraten en vetten om zo de dag goed door te komen.
Ze aten bijvoorbeeld Smaltappel en Gortepap omdat dat kracht voedsel is.
Smaltappels wordt gemaakt met reuzel en Gortepap met volle melk en room.
Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden.
Recept Gortepap:
ingrediënten:
200 ml melk
200 ml slagroom ongezoet
100 gr parelgort
1 vanille stokje
50 gr suiker
Bereidingswijze
Snij het vanille stokje open en schraap het zaad er uit met een klein mesje.Doe alles in een grote steel pan en zet het op laag vuur met de deksel er op, om de 5 min even goed doorroeren en inlaten koken tot de gort gaar is en het een pap aan het worden is. ( De gort blijft wel zijn eigen structuur behouden)
Recept voor Smaltappel:
Ingrediënten:
25 gr reuzel
2 appels in blokjes
20 gr suiker
snufje kaneel
Bereidingswijze
Doe de reuzel in een koekenpan en laat het warm worden net zoals boter. Als de reuzel goed heet is voeg je de appelblokjes toe en bak je deze bruin. Voeg als de appels bruin zijn de suiker en kaneel toe. Schep de Smaltappel op de Gortepap en genieten maar.
Evt. extra toevoegen gebakken bloedworst, of kaantjes van bloedworst.
https://www.eenwagenvolverhalen.nl/Eten-en-drinken/smaltappel-en-gortepap.html#sigProIdd639070c89
Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal: