Vroeg hadden de mensen op het land kracht voedsel nodig, ze aten altijd producten met veel koolhydraten en vetten om zo de dag goed door te komen.

Ze aten bijvoorbeeld Smaltappel en Gortepap omdat dat kracht voedsel is.

Smaltappels wordt gemaakt met reuzel en Gortepap met volle melk en room.

Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden.

 

Recept Gortepap:

ingrediënten:

200 ml melk

200 ml slagroom ongezoet

100 gr parelgort

1 vanille stokje

50 gr suiker

 

Bereidingswijze

Snij het vanille stokje open en schraap het zaad er uit met een klein mesje.Doe alles in een grote steel pan en zet het op laag vuur met de deksel er op, om de 5 min even goed doorroeren en inlaten koken tot de gort gaar is en het een pap aan het worden is. ( De gort blijft wel zijn eigen structuur behouden)

 

Recept voor Smaltappel:

Ingrediënten:

25 gr reuzel

2 appels in blokjes

20 gr suiker

snufje kaneel

 

Bereidingswijze

Doe de reuzel in een koekenpan en laat het warm worden net zoals boter. Als de reuzel goed heet is voeg je de appelblokjes toe en bak je deze bruin. Voeg als de appels bruin zijn de suiker en kaneel toe. Schep de Smaltappel op de Gortepap en genieten maar.

Evt. extra toevoegen gebakken bloedworst, of kaantjes van bloedworst.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Smaltappel bakken in reuzel Smaltappel bakken in reuzel

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Streekgerecht Recept Tolkamer

Meer verhalen

Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn