De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek