Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen