De oude, uit Wehl afkomstige, benaming van een vleeswaar die vooral in het zuiden van de Achterhoek bekend staat als ‘zwaardemaag’.

Een ouderwetse lekkernij die meestal gemaakt werd van de overgebleven vleessnippers na het slachten en de koppen van de slachtdieren. Tegenwoordig wordt deze lekkernij vrijwel niet meer gemaakt. Voor zover uw schrijver weet alleen nog bij slagerij Bles in Wehl. Maar vraag er eens naar bij de ambachtelijke slager. Je weet maar nooit. De basis  bestaat, zoals gezegd, meestal uit vlees en spek van een varkenskop, runderkop en/of kalfskop samen met het vel van varkens, het zogenaamde zwoerd.

De koppen worden licht gezouten en daarna in de bouillon gekookt samen met het rundvlees. Als het vlees gaar is, wordt het in grove stukken gesneden met uitzondering van het rundvlees en het zwoerd dat heel fijn wordt gemalen. Alles wordt goed door elkaar gemengd met wat peper en foelie. Afhankelijk van de streek wordt er soms een weinig azijn toegevoegd. Vervolgens wordt het deeg in goed schoongemaakte varkensmagen gestopt die vervolgens worden dicht genaaid of dicht gestoken met worstepinnen. De gevulde maag wordt gekookt op circa 80 graden en moet daarna voldoende afkoelen. Er zijn ook varianten die na het koken nog licht worden gerookt boven een rokend vuurtje van beukenhoutkrullen.

Voor het gebruik lag de worst dan nog enkele dagen te drogen.

De zwaardemaag werd voor het gebruik in plakken gesneden en meestal op zon- en feestdagen op de boterham gegeten.

Categories:: Eten en drinken Vlees Wehl

Meer verhalen

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten