Veertig Normale jaren. Vijf mannen in veel te grote kostuums die de nederpop op hun grondvesten deden schudden. Vanaf die memorabele Hemelvaartsdag 1975 zouden de hitlijsten voorgoed veranderen. Ben Jolink en zijn mannen introduceerden die dag namelijk de dialectmuziek en zetten daarmee de Achterhoek – en eigenlijk het gehele platteland – definitief op de kaart. Half mei verschijnt het boek ‘Oerend Mooie Achterhoek’, waarin Ben Jolink de lezer meeneemt door zijn geliefde geboortestreek en vertelt over vier decennia Normaal.
 
Normaal bleef niet onopgemerkt

Normaal is zonder twijfel een van de meest markante bands die de nederpop ooit heeft voortgebracht. En is bovendien wegbereider voor tal van dialectband die later nog zou volgen: Skik, De Kast, Rowwen Hèze. Maar Normaal is vooral ook een band die telkens weer volop in de schijnwerpers stond. Gewild en ongewild. Met dank aan de vaak boude uitspraken van voorman Ben Jolink of de stunts die de band telkens weer wist te verzinnen. Beoogde deelname aan het Eurovisie Songfestival, wijlen platenbons Johnny Hoes die bij de uitreiking van de eerste gouden plaat door het podium zakte, een showverbod op Terschelling. Of het juridische getouwtrek rond voormalig managers. Telkens weer stond Normaal in het middelpunt der belangstelling.

Maar niet alleen met stunts en grappen en grollen was de band in het nieuws. Normaal heeft met z’n muzikale oeuvre wel degelijk een belangrijke bijdrage geleverd aan hitdossier van de nederpop. Tal van klassiekers heeft de band achter haar naam staan, waarvan ‘Oerend hard’ zonder twijfel de allerbekendste is.

Boer was niet langer een scheldnaam       

Maar vooral ook is Normaal een band die met z’n dialectmuziek verantwoordelijk is voor de emancipatie van het platteland. Boer was ineens niet langer een scheldnaam, maar een geuzennaam. De plattelanders zijn boer en dat willen ze weten ook! Of zoals de intussen overleden medeoprichter en drummer Jan Manschot het ooit verwoordde: ‘We hebben het platteland weer een kont in de bokse gegeven.’                                                

Oerend Mooie Achterhoek

In het boek ‘Oerend Mooie Achterhoek’ neemt Jolink de lezer mee naar de aller-Normaalste plekjes in zijn geboortestreek. Plekjes die een link hebben met Normaal of gewoon erg mooi zijn. Hij vertelt bovendien niet alleen waarom de Achterhoek zo mooi is, maar dist ook – op de van hem welbekende wijze – anekdotes op uit de veertig jaar dat hij nu al met zijn band Normaal op wereldtournee is door dit stukje Gelderland. Over die onstuimige beginjaren, de rellen en stunts en andere memorabele belevenissen. Maar Jolink legt in dit boek ook uit waarom hij juist in diezelfde Achterhoek weer tot rust komt van al die belevenissen uit het illustere wereldje van seks, drugs en rock-‘n-roll.


De band Normaal stond gedurende die vier decennia synoniem voor uitbundige optredens, compleet met rondvliegend stro en bier. Veldtochten worden die tournees genoemd. In de hoogtijdagen meer dan honderd optredens per jaar, maar ook vandaag de dag zijn het er nog altijd tientallen.


‘Ik kom altied weer terug’

Dit jaar wordt echter de laatste Veldtocht gehouden. Vandaar dat voor 2015 geldt: nog één keer oerend hard. Niet dat Normaal daarna ophoudt te bestaan. Daarvoor is Jolink te veel gepassioneerd muziekliefhebber. Vast staat echter wel dat er na dit jaar geen Veldtochten meer worden gehouden en het aantal optredens in de nabije toekomst dus drastisch lager zal liggen. In welke vorm en met wie hij in de toekomst op het podium verschijnt, staat bovendien vooralsnog in de sterren geschreven. Maar zolang zijn gezondheid het toelaat, zal Jolink muziek blijven maken. Of zoals hij zelf ooit zong: ‘Ik kom altied weer terug’.

Categories:: Muziek Dialect Achterhoek Keuze van de redactie Normaal

Meer verhalen

Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder