Mooie tradities en gebruiken over Pasen stromen binnen op de website. Veel van deze verhalen gaan over eieren.
Waarom zijn eieren het symbool van Pasen? En waarom beschilderen en verstoppen we ze eigenlijk?
Vroeger waren eieren een van de zeldzame (verse) voedingsmiddelen die in de lente beschikbaar waren. Vanuit de Germaanse traditie werden eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers begraven zodat deze akkers vruchtbaar zouden worden.
Vanuit de Christelijke traditie worden eieren met Pasen gegeten omdat het vanuit de kerk verboden was om tussen Aswoensdag en Pasen eieren te eten. Een overzicht van de dagen voor Pasen vindt u hier. De oudste eieren werden gebruiken om te versieren. Tegenwoordig zijn er veel chocolade paaseieren te koop. Meer over deze lekkernijen leest u in dit verhaal.
Paasbrunch
Naast (chocolade)eieren bestaan er veel andere eetrituelen tijdens Pasen. Deze worden vaak genuttigd tijdens de Paasbrunch, een combinatie van een laat ontbijt en een vroege middagmaaltijd. Zo gaan ze in Lichtenvoorde aan de slag met paasstollen. In Winterswijk-Corle staat bij de broodmaaltijden altijd een zelfgemaakt boterlammetje op tafel, met een krent als oogje en in het bekje een stukje bieslook. Ook het welbekende brood kuikentje mag niet ontbreken.
Ppaaseieren op tv
Het thema van de tv-uitzending op maandag tweede Paasdag (6 april) is Pasen. In deze uitzending ziet u onder andere hoe een chocolatier een prachtig paasei maakt.