Donderdag 16 april staat dit jaar in het teken van de slager. Tijdens deze 'dag van de slager' staat de Kunst van het ambacht centraal. De kunst is om het mooiste stukje vlees te kunnen verkopen. Slagers vullen de Dag van de slager op hun eigen manier in. Zo geeft de ene slager een rondleiding en een kijkje achter de schermen bij dit ambacht en geeft de ander weer een workshop.

Het hoofddoel van deze speciale slagersdag is het laten zien van dit ambacht van nu. Zo zijn de slagers veel creatiever en innovatiever geworden om hun vlees te kunnen verkopen. Maar deze dag heeft nog een doel: nieuwe slagers werven door jongeren het vak te laten zien en ze enthousiast te maken.

Proeven of krassen
Bent u geen slager en wordt u het ook niet meer, maar u wilt toch proeven van het vak? Dan kunt u donderdag wellicht langs bij een slager in de buurt voor bijvoorbeeld een proeverij of u krast mee voor een prijs. Vele slagers delen namelijk kraskaarten uit waarbij klanten kans maken op mooie prijzen. In Gelderland zijn er zo'n 50 slagers met een activiteit. Benieuwd wat er bij u in de buurt te doen is? Kijk dan even hier.

Arnhem rookworststad

Wist u trouwens dat Arnhem rookworststad is? Al 40 jaar worden slagersvakwedstrijden georganiseerd voor de worstenmaker die de beste Gelderse worst maakt. Dat deze wedstrijd in de Gelderse hoofdstad Arnhem wordt gehouden, heeft te maken met de naam van de rookworst.

Belangrijk bij de bereiding van rookworst is dat het vlees en het spek een vaste structuur hebben. Vroeger koos men daarom voor varkens uit het oosten van ons land, die dankzij hun voeding de gewenste vlees- en vetstructuur hadden. Deze voeding bestond uit rogge, keukenafval en eikels. 

Slager in de wagen

Alvast smullen? Lees de verhalen over van onder andere meneer Kwak over vlees op deze site (bijv. over Borskorn, wat u ziet op bovenstaande foto) of kijk dan even naar de speciaal geselecteerde recepten van de dag van de slager.

Op 18 mei ziet u in Een wagen vol verhalen op tv meer over het ambacht van de slager. In onz eerste uitzending gingen we een 'vette bek halen'.

Voor meer ambachten kunt u hier klikken.

Lees ook meer verhalen over de slacht en over vlees.

Video
Categories:: Redactioneel Slacht

Meer verhalen

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh