Het Rijk van Nijmegen krijgt een bierboek: van mol tot Raaf. Het is het eerste boek over de geschiedenis van bier in de regio, en is geschreven door Twan Dohmen. Het gaat over het brouwersambt en een nog altijd bestaande steunfonds voor weduwen en gepensioneerden uit de brouwerswereld. Ook geeft het boek een overzicht van biercafés en brouwerijen in Nijmegen en de regio. Van mol tot Raaf wordt zaterdag 14 november om 17.00 gepresenteerd bij boekhandel Dekker v.d. Vegt in Nijmegen.
Bier als brood
Bier brouwen is al eeuwen oud. Ongeveer 5000 jaar geleden werd er al een pilsje genomen door de bevolking van Mesopotamië, het oude Iran. Maar toen was het goudgele vloeistof anders dan nu, want de allereerste biertjes werden gemaakt in de vorm van een brood. Dit brood was van buiten gaar en van binnen week. Als ze dorst hadden, lieten ze het brood weken in water en even later hadden ze dan een biertje. Omdat bier en brood in de Oudheid dezelfde grondstoffen hadden, was bier een even belangrijke voedingsbron als brood!
Bloeiende brouwerijen
In de 21ste eeuw is bier nog steeds mateloos populair, zeker bij feestjes en partijen. Ook het aantal bierbrouwerijen groeit. In 2013 waren er in Nederland nog 165 brouwerijen, terwijl er nu 312 zijn. Onze provincie is ook rijk aan brouwerijen en streekbieren. Zo heb je in Nijmegen onder andere brouwerijen als de Hemel, dat tevens een museum is, Katjelam, de Brouwtoren en Oersoep. In Huissen zit bijvoorbeeld Het roze varken, in Culemborg de Vrijstad, Wezep de Witte Leeuw, in Zaltbommel Orion en ook het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft een eigen brouwerij.
Bent u benieuwd welke brouwerijen er nog meer in Gelderland te vinden zijn? Dan kunt u op de website Cambrinus.nl kijken, waar ze een lijst hebben samengesteld over bierbrouwerijen per provincie.