Wie kent niet het gezegde “de kool en de geit sparen“? Maar weet u waar het vandaan komt en waar het de eerste keer werd gebruikt? Dat zal ik u vertellen .

Aan het einde van de straat waaraan ik woon begint de provincie Overijssel . De grens is een brede afwateringssloot. Nu kun je zo van Gelderland naar Overijssel rijden maar in het verleden was dat niet mogelijk. Je moest dan met een roeiboot over het water om in de andere provincie te komen.

Op een morgen kwam een man vanuit de richting Kampen om naar Gelderland te gaan. Hij was niet alleen, nee hij had levende have bij zich. Nu bedoel ik niet de luizen die misschien in zijn pet zaten of de enkele vlo in zijn hemd nee aan een touw had hij twee dieren bij zich aan elke kant één. Aan de ene kant had hij een geit en aan de andere kant een wolfshond. Hij had de grootste moeite om die dieren uit elkaar te houden en om het nog wat ingewikkelder te maken had hij ook nog een rode kool bij zich. Die hield hij onder zijn arm aan de kant van de wolf. Dat moest wel want anders at de geit de kool op. Alles ging goed tot hij aan die brede sloot kwam. Hoe moest hij daarover komen. Om te roeien moest hij zijn beide handen gebruiken. Als hij de dieren in de boot deed zou hij misschien alleen de wolf over houden omdat de geit de kool op zou eten en de wolf de geit.

Lang zat de man aan de walkant om een oplossing te zoeken en rond het middaguur vond hij die. Met de geit ging hij eerst naar de overkant. Die werd op de Gelderse bodem gezet,

daarna haalde hij de wolf op en roeide ermee naar de overkant. De wolf werd aan land gezet en de geit ging mee terug in de boot. In Overijssel werd de geit weer aan land gezet en ging de kool in de boot. Toen de kool ook in Gelderland was werd als laatste weer de geit opgehaald uit Overijssel.

Aan de Gelderse kant vervolgde de man weer zijn reis met aan de ene kant de geit, aan de andere kant de wolf en onder zijn arm de rode kool. Zo was hij de eerste man die de kool en de geit spaarde. Dit verhaal hoorde ik ruim 60 jaar geleden van een oude buurman die het van zijn vader hoorde. Die buurman had geen kinderen om het door te geven. Hij zei tegen mij ´Vertel het verder aan allen die het willen horen´ en hoe kan ik dat beter doen dan op deze manier?

Categories:: Streek-en volksverhalen Volksverhaal Oldebroek

Meer verhalen

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink