Typische drankjes rond de geboorte:

Hansje in de kelder
Zodra de vrouw de zwangerschap met haar kleding niet meer kon verbergen moest ze binnen blijven. Als men dan ook in die 18e eeuw een zwangerschap wilde aankondigen deed men dat op een speciale manier.
De aanstaande ouders nodigden hun wederzijdse ouders bij hen thuis uit in de salon en daar kwam dan de Hanzebeker op tafel te staan. Deze werd gevuld met de zogeheten Hansje in den kelder likeur.

Naarmate de beker zich vulde kwam een drijvertje in de vorm van een kinderfiguurtje naar boven.Het gezelschap riep volgens traditie verheugd uit: “Hansje in den kelder”
Daarna werd uit die beker gedronken op een goed verloop van de zwangerschap en bevalling.

Met als bijbehorend liedje
Men drinkt als t te pas komt kaneelwijn, fris en helder.
Geluk aan de echtgenoot met Hansje in den kelder

Naveltje Bloot
Werd aan de kraamvrouw geschonken als een soort van verdoving wanneer de weeën begonnen, dan moest namelijk het naveltje bloot.

Kandeel
In eerste instantie alleen als aansterking voor de kraamvrouw (eieren).
Later ook geschonken aan de kraamvisite volgens 18e eeuwse traditie door de jonge vader.Deze kreeg in de kraamkamer het mutsje op van de bakersvrouw.
Het glaasje kandeel roerde hij dan door met een kaneelstokje, dat had twee redenen:
Ten eerste om boze geesten op een afstand te houden en ten tweede om het geslacht van de baby aan te geven.

Roerde hij de kandeel door met een kort kaneelstokje dan wist je dat het een meisje was, deed hij dat met een lang kaneelstokje dan was het een jongen.
In het calvinistische Nederland werd namelijk in die dagen niet over seks en aanverwante zaken gesproken.

Al eeuwen oud
Oud Hollandse likeuren vinden allemaal hun oorsprong in de 17, 18 en 19e eeuw. Amsterdam was, zeker in de 17 en 18e eeuw de belangrijkste likeurenstad ter wereld. Veel specerijen werden hier aangevoerd; deze werden ook gebruikt bij de bereiding van oud Hollandse likeuren. Doordat specerijen in die tijd schreeuwend duur waren konden alleen welgestelden deze likeuren dan ook kopen. Nederland kende pas vanaf het begin van de 19e eeuw bietsuiker, zodat voor die tijd gebruik werd gemaakt van riet- en palmsuiker uit de Oost en de West. In die dagen was Nederland Calvinistisch ingesteld en dat wilde zeggen dat alleen met een goede reden alcohol mocht worden gedronken. Alle oud Hollandse likeuren hebben dan ook hun eigen reden waarom ze in die dagen gedronken mochten worden.

Categories:: Van wieg tot graf Geboorte Drank Opmerkelijk

Meer verhalen

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot