Zeven jaar geleden kochten wij een bordercollie pup, Kayla. Ik kwam in contact met herder Cynthia van de Rhedense schaapskudde. Kayla bleek een hondje te zijn met veel interesse in schapen en een natuurlijke aanleg om schapen te drijven. De allereerste keer dat Kayla bij de schapen kwam, vergeet ik nooit. Haar typische borderhouding en haar drive: een kippenvelmoment. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen bij de Rhedense schaapskudde en zo begon onze carrière bij de schaapskudde.

Een jaar later kocht ik mijn 2e bordercollie, Lynn, uit een nestje van Cynthia. En een paar jaar later kwam Suuz de gelederen versterken.*

In het begin van het vrijwilligerswerk helpen met ruiven vullen, kooi opstrooien, opruimen en allerhande klussen. En dan maak je de eerste lammerenperiode mee. Slapen op een campingbedje; ’s nachts eruit om te kijken of er een schaap aan het bevallen is, geboorte van de lammetjes en de verzorging van de schapen. Wat een prachtige periode is dat.

De allereerste keer

Tussendoor onder bezielende leiding van Cynthia trainden we de honden en maakte ze me wegwijs in het wel en wee van de honden en schapen.

De allereerste keer een stukje alleen met kudde en honden de hei op. Tjonge, wat een euforie was dat. Een volgende keer alleen met het hele spul ook terug lopen naar de kooi. Zo werd het hoeden stukje bij beetje opgebouwd. Totdat je genoeg zelfvertrouwen hebt om op een dag alleen met de kudde op pad te gaan.

Drie jaar geleden kwam er een vacature bij de kudde. Ik had mazzel en werd aangenomen als herder.

Lammetjes

Afgelopen september mochten 6 rammen 5 weken met de kudde mee de hei op. Een ooi is 5 weken min 5 dagen drachtig. Dus begin februari werd bij onze kooi het eerste lammetje verwacht. In februari, maart en april blijven we dan ook bij de kooi. De lammeren worden geboren en we krijgen veel bezoekers die een lammetje komen adopteren.

In april gaan we al wel een paar middagen in de week de hei op. Dat is erg leuk want de lammetjes mogen mee. Het is hard werken voor de honden om de hele kudde bij elkaar te houden. Op 1 mei worden de lammeren gespeend en gaan we weer elke dag met de kudde de hei op. De schapen zorgen ervoor dat de hei begraasd wordt en dat we kunnen blijven genieten van dit mooie stukje natuur.

De schapen moeten op zijn minst 6 uur per dag op de hei grazen om voldoende te eten.

Maar wat is er mooier om de dag door te brengen met een kudde schapen, de honden en heerlijk buiten te zijn in de natuur?

Video
Categories:: Ambachten Rheden Dieren

Meer verhalen

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek