Zeven jaar geleden kochten wij een bordercollie pup, Kayla. Ik kwam in contact met herder Cynthia van de Rhedense schaapskudde. Kayla bleek een hondje te zijn met veel interesse in schapen en een natuurlijke aanleg om schapen te drijven. De allereerste keer dat Kayla bij de schapen kwam, vergeet ik nooit. Haar typische borderhouding en haar drive: een kippenvelmoment. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen bij de Rhedense schaapskudde en zo begon onze carrière bij de schaapskudde.

Een jaar later kocht ik mijn 2e bordercollie, Lynn, uit een nestje van Cynthia. En een paar jaar later kwam Suuz de gelederen versterken.*

In het begin van het vrijwilligerswerk helpen met ruiven vullen, kooi opstrooien, opruimen en allerhande klussen. En dan maak je de eerste lammerenperiode mee. Slapen op een campingbedje; ’s nachts eruit om te kijken of er een schaap aan het bevallen is, geboorte van de lammetjes en de verzorging van de schapen. Wat een prachtige periode is dat.

De allereerste keer

Tussendoor onder bezielende leiding van Cynthia trainden we de honden en maakte ze me wegwijs in het wel en wee van de honden en schapen.

De allereerste keer een stukje alleen met kudde en honden de hei op. Tjonge, wat een euforie was dat. Een volgende keer alleen met het hele spul ook terug lopen naar de kooi. Zo werd het hoeden stukje bij beetje opgebouwd. Totdat je genoeg zelfvertrouwen hebt om op een dag alleen met de kudde op pad te gaan.

Drie jaar geleden kwam er een vacature bij de kudde. Ik had mazzel en werd aangenomen als herder.

Lammetjes

Afgelopen september mochten 6 rammen 5 weken met de kudde mee de hei op. Een ooi is 5 weken min 5 dagen drachtig. Dus begin februari werd bij onze kooi het eerste lammetje verwacht. In februari, maart en april blijven we dan ook bij de kooi. De lammeren worden geboren en we krijgen veel bezoekers die een lammetje komen adopteren.

In april gaan we al wel een paar middagen in de week de hei op. Dat is erg leuk want de lammetjes mogen mee. Het is hard werken voor de honden om de hele kudde bij elkaar te houden. Op 1 mei worden de lammeren gespeend en gaan we weer elke dag met de kudde de hei op. De schapen zorgen ervoor dat de hei begraasd wordt en dat we kunnen blijven genieten van dit mooie stukje natuur.

De schapen moeten op zijn minst 6 uur per dag op de hei grazen om voldoende te eten.

Maar wat is er mooier om de dag door te brengen met een kudde schapen, de honden en heerlijk buiten te zijn in de natuur?

Video
Categories:: Ambachten Rheden Dieren

Meer verhalen

Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius