Zeven jaar geleden kochten wij een bordercollie pup, Kayla. Ik kwam in contact met herder Cynthia van de Rhedense schaapskudde. Kayla bleek een hondje te zijn met veel interesse in schapen en een natuurlijke aanleg om schapen te drijven. De allereerste keer dat Kayla bij de schapen kwam, vergeet ik nooit. Haar typische borderhouding en haar drive: een kippenvelmoment. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen bij de Rhedense schaapskudde en zo begon onze carrière bij de schaapskudde.

Een jaar later kocht ik mijn 2e bordercollie, Lynn, uit een nestje van Cynthia. En een paar jaar later kwam Suuz de gelederen versterken.*

In het begin van het vrijwilligerswerk helpen met ruiven vullen, kooi opstrooien, opruimen en allerhande klussen. En dan maak je de eerste lammerenperiode mee. Slapen op een campingbedje; ’s nachts eruit om te kijken of er een schaap aan het bevallen is, geboorte van de lammetjes en de verzorging van de schapen. Wat een prachtige periode is dat.

De allereerste keer

Tussendoor onder bezielende leiding van Cynthia trainden we de honden en maakte ze me wegwijs in het wel en wee van de honden en schapen.

De allereerste keer een stukje alleen met kudde en honden de hei op. Tjonge, wat een euforie was dat. Een volgende keer alleen met het hele spul ook terug lopen naar de kooi. Zo werd het hoeden stukje bij beetje opgebouwd. Totdat je genoeg zelfvertrouwen hebt om op een dag alleen met de kudde op pad te gaan.

Drie jaar geleden kwam er een vacature bij de kudde. Ik had mazzel en werd aangenomen als herder.

Lammetjes

Afgelopen september mochten 6 rammen 5 weken met de kudde mee de hei op. Een ooi is 5 weken min 5 dagen drachtig. Dus begin februari werd bij onze kooi het eerste lammetje verwacht. In februari, maart en april blijven we dan ook bij de kooi. De lammeren worden geboren en we krijgen veel bezoekers die een lammetje komen adopteren.

In april gaan we al wel een paar middagen in de week de hei op. Dat is erg leuk want de lammetjes mogen mee. Het is hard werken voor de honden om de hele kudde bij elkaar te houden. Op 1 mei worden de lammeren gespeend en gaan we weer elke dag met de kudde de hei op. De schapen zorgen ervoor dat de hei begraasd wordt en dat we kunnen blijven genieten van dit mooie stukje natuur.

De schapen moeten op zijn minst 6 uur per dag op de hei grazen om voldoende te eten.

Maar wat is er mooier om de dag door te brengen met een kudde schapen, de honden en heerlijk buiten te zijn in de natuur?

Video
Categories:: Ambachten Rheden Dieren

Meer verhalen

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp