Men zegt wel eens de Omroeper is het een na oudste beroep van de wereld. Een stadsomroeper verkondigde vroeger het nieuws in de stad toen er nog geen kranten bestonden. Hij bracht de bevolking op de hoogte van mededelingen van het stadsbestuur en van aanbiedingen van middenstanders.

Volgens mij kon men al spreken van een omroeper in de tijd van Mozes en later johannes de doper zo blijkt uit de verhalen die in de bijbel staan.
Ook in het Romeinse leger waren er Omroepers (Stentoren). Zij brachten van de Keizer via de legerleiding bij de soldaten. In onze omgeving is hier van afgeleid een bekend nieuwsblad De Stentor. in de latere jaren werden de berichten van de overheid en andere instanties via Kern/Dorps en Stadsomroepers kenbaar gemaakt omdat de meeste mensen in die tijd niet konden lezen of schrijven. Vanaf ongeveer 1900 werden de kinderen verplicht om vanaf het 6e tot het 12e jaar onderwijs te volgen en konden met de jaren steeds meer mensen lezen en schrijven.


In Europa zijn er omroepers bekend in Duitsland, België (bellemannen) en Nederland. In Engeland, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland spreekt men over Town Criers. Zelfs in Afrika kent men de Whale Crier Hermanus. In Nederland zijn er denk ik ruim een 30 tal Omroepers actief waarvan 3 Omroepsters. Niet alle omroepers zijn lid van het Gilde EVSDON, Eerste Vereniging Stads en Dorpsomroepers Nederland.  Een 20 tal omroepers uit Nederland en België doen jaarlijks mee aan concoursen die door het Gilde worden georganiseerd.  Deze Omroepers strijden elk jaar voor het Nederlands Kampioenschap,het Kampioenschap der Lagelanden en de Hanzebokaal(concoursen in Hanzesteden).
In 2013 mocht ik mij zelf Nederlands Kampioen noemen.

Dikke tinne Festival
Ik hoop dat ik in 2016 samen met het Gilde en toekomstige sponsoren in Hattem tijdens het Dikke Tinne Festival (dit is op de Nationale Open Monumentendag) een Internationaal open concours te kunnen organiseren. Dit als aanloop naar misschien een groots Internationaal concours in 2017 tijdens de Internationale hanzedagen in Kampen.


Heeft u interesse om na het lezen van dit verhaal Omroepster of Omroeper in uw woonplaats te willen worden? Neem dan rustig contact op met het Gilde voor Stads en dorpsomroepers.

Categories:: Ambachten Communicatie Hattem

Meer verhalen

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf