Men zegt wel eens de Omroeper is het een na oudste beroep van de wereld. Een stadsomroeper verkondigde vroeger het nieuws in de stad toen er nog geen kranten bestonden. Hij bracht de bevolking op de hoogte van mededelingen van het stadsbestuur en van aanbiedingen van middenstanders.

Volgens mij kon men al spreken van een omroeper in de tijd van Mozes en later johannes de doper zo blijkt uit de verhalen die in de bijbel staan.
Ook in het Romeinse leger waren er Omroepers (Stentoren). Zij brachten van de Keizer via de legerleiding bij de soldaten. In onze omgeving is hier van afgeleid een bekend nieuwsblad De Stentor. in de latere jaren werden de berichten van de overheid en andere instanties via Kern/Dorps en Stadsomroepers kenbaar gemaakt omdat de meeste mensen in die tijd niet konden lezen of schrijven. Vanaf ongeveer 1900 werden de kinderen verplicht om vanaf het 6e tot het 12e jaar onderwijs te volgen en konden met de jaren steeds meer mensen lezen en schrijven.


In Europa zijn er omroepers bekend in Duitsland, België (bellemannen) en Nederland. In Engeland, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland spreekt men over Town Criers. Zelfs in Afrika kent men de Whale Crier Hermanus. In Nederland zijn er denk ik ruim een 30 tal Omroepers actief waarvan 3 Omroepsters. Niet alle omroepers zijn lid van het Gilde EVSDON, Eerste Vereniging Stads en Dorpsomroepers Nederland.  Een 20 tal omroepers uit Nederland en België doen jaarlijks mee aan concoursen die door het Gilde worden georganiseerd.  Deze Omroepers strijden elk jaar voor het Nederlands Kampioenschap,het Kampioenschap der Lagelanden en de Hanzebokaal(concoursen in Hanzesteden).
In 2013 mocht ik mij zelf Nederlands Kampioen noemen.

Dikke tinne Festival
Ik hoop dat ik in 2016 samen met het Gilde en toekomstige sponsoren in Hattem tijdens het Dikke Tinne Festival (dit is op de Nationale Open Monumentendag) een Internationaal open concours te kunnen organiseren. Dit als aanloop naar misschien een groots Internationaal concours in 2017 tijdens de Internationale hanzedagen in Kampen.


Heeft u interesse om na het lezen van dit verhaal Omroepster of Omroeper in uw woonplaats te willen worden? Neem dan rustig contact op met het Gilde voor Stads en dorpsomroepers.

Categories:: Ambachten Communicatie Hattem

Meer verhalen

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen