Men zegt wel eens de Omroeper is het een na oudste beroep van de wereld. Een stadsomroeper verkondigde vroeger het nieuws in de stad toen er nog geen kranten bestonden. Hij bracht de bevolking op de hoogte van mededelingen van het stadsbestuur en van aanbiedingen van middenstanders.

Volgens mij kon men al spreken van een omroeper in de tijd van Mozes en later johannes de doper zo blijkt uit de verhalen die in de bijbel staan.
Ook in het Romeinse leger waren er Omroepers (Stentoren). Zij brachten van de Keizer via de legerleiding bij de soldaten. In onze omgeving is hier van afgeleid een bekend nieuwsblad De Stentor. in de latere jaren werden de berichten van de overheid en andere instanties via Kern/Dorps en Stadsomroepers kenbaar gemaakt omdat de meeste mensen in die tijd niet konden lezen of schrijven. Vanaf ongeveer 1900 werden de kinderen verplicht om vanaf het 6e tot het 12e jaar onderwijs te volgen en konden met de jaren steeds meer mensen lezen en schrijven.


In Europa zijn er omroepers bekend in Duitsland, België (bellemannen) en Nederland. In Engeland, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland spreekt men over Town Criers. Zelfs in Afrika kent men de Whale Crier Hermanus. In Nederland zijn er denk ik ruim een 30 tal Omroepers actief waarvan 3 Omroepsters. Niet alle omroepers zijn lid van het Gilde EVSDON, Eerste Vereniging Stads en Dorpsomroepers Nederland.  Een 20 tal omroepers uit Nederland en België doen jaarlijks mee aan concoursen die door het Gilde worden georganiseerd.  Deze Omroepers strijden elk jaar voor het Nederlands Kampioenschap,het Kampioenschap der Lagelanden en de Hanzebokaal(concoursen in Hanzesteden).
In 2013 mocht ik mij zelf Nederlands Kampioen noemen.

Dikke tinne Festival
Ik hoop dat ik in 2016 samen met het Gilde en toekomstige sponsoren in Hattem tijdens het Dikke Tinne Festival (dit is op de Nationale Open Monumentendag) een Internationaal open concours te kunnen organiseren. Dit als aanloop naar misschien een groots Internationaal concours in 2017 tijdens de Internationale hanzedagen in Kampen.


Heeft u interesse om na het lezen van dit verhaal Omroepster of Omroeper in uw woonplaats te willen worden? Neem dan rustig contact op met het Gilde voor Stads en dorpsomroepers.

Categories:: Ambachten Communicatie Hattem

Meer verhalen

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak