Men zegt wel eens de Omroeper is het een na oudste beroep van de wereld. Een stadsomroeper verkondigde vroeger het nieuws in de stad toen er nog geen kranten bestonden. Hij bracht de bevolking op de hoogte van mededelingen van het stadsbestuur en van aanbiedingen van middenstanders.

Volgens mij kon men al spreken van een omroeper in de tijd van Mozes en later johannes de doper zo blijkt uit de verhalen die in de bijbel staan.
Ook in het Romeinse leger waren er Omroepers (Stentoren). Zij brachten van de Keizer via de legerleiding bij de soldaten. In onze omgeving is hier van afgeleid een bekend nieuwsblad De Stentor. in de latere jaren werden de berichten van de overheid en andere instanties via Kern/Dorps en Stadsomroepers kenbaar gemaakt omdat de meeste mensen in die tijd niet konden lezen of schrijven. Vanaf ongeveer 1900 werden de kinderen verplicht om vanaf het 6e tot het 12e jaar onderwijs te volgen en konden met de jaren steeds meer mensen lezen en schrijven.


In Europa zijn er omroepers bekend in Duitsland, België (bellemannen) en Nederland. In Engeland, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland spreekt men over Town Criers. Zelfs in Afrika kent men de Whale Crier Hermanus. In Nederland zijn er denk ik ruim een 30 tal Omroepers actief waarvan 3 Omroepsters. Niet alle omroepers zijn lid van het Gilde EVSDON, Eerste Vereniging Stads en Dorpsomroepers Nederland.  Een 20 tal omroepers uit Nederland en België doen jaarlijks mee aan concoursen die door het Gilde worden georganiseerd.  Deze Omroepers strijden elk jaar voor het Nederlands Kampioenschap,het Kampioenschap der Lagelanden en de Hanzebokaal(concoursen in Hanzesteden).
In 2013 mocht ik mij zelf Nederlands Kampioen noemen.

Dikke tinne Festival
Ik hoop dat ik in 2016 samen met het Gilde en toekomstige sponsoren in Hattem tijdens het Dikke Tinne Festival (dit is op de Nationale Open Monumentendag) een Internationaal open concours te kunnen organiseren. Dit als aanloop naar misschien een groots Internationaal concours in 2017 tijdens de Internationale hanzedagen in Kampen.


Heeft u interesse om na het lezen van dit verhaal Omroepster of Omroeper in uw woonplaats te willen worden? Neem dan rustig contact op met het Gilde voor Stads en dorpsomroepers.

Categories:: Ambachten Communicatie Hattem

Meer verhalen

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster