Smeden is een methode van metaalbewerking die al vele eeuwen oud is. Reeds in het eerste Bijbelboek (Genesis) wordt gesproken over een smid: het is dus één van de eerst beschreven beroepen!

Door metaal in vuur te verwarmen wordt het mogelijk het metaal te bewerken met hamer en aambeeld. Wanneer metaal is gesmeed is het opmerkelijk veel sterker dan wanneer een gelijke vorm bijvoorbeeld is gegoten. Dit komt onder meer door de structuur die het metaal na de verhitting en bewerking heeft gekregen. Temperatuur van vuur en ijzer zijn daarbij van groot belang, evenzeer als de vaardigheden van de smid.

In vroeger tijden waren er ook in Gelderland veel verschillende smederijen, elk dorp had zijn eigen smid. Of soms, zoals bijvoorbeeld in Angerlo, meerdere smeden. Zo waren er bijvoorbeeld ‘protestantse’ en ‘katholieke’ smeden en natuurlijk hoefsmeden en smederijen waar bijvoorbeeld bouwbeslag (zoals gehengen, windwervels en muurankers) of wagenwielen werden gesmeed.

Sinds mensenheugenis zijn er verschillende smederijen gevestigd geweest in Angerlo (een prachtig dorp in de gemeente Zevenaar, vlakbij Doesburg en Arnhem). Voor zover wij weten zijn er in de smederij aan het Klooster in Angerlo in elk geval al 4 generaties smeden werkzaam geweest.

(Er gaat zelfs een verhaal dat in onze smederij de paarden van Napoleon opnieuw werden beslagen…)

Toch is er in Angerlo nu slechts één smederij nog in bedrijf en dat is Smederij Hissink!

Het Nederlands Gilde voor Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK) is de branchevereniging van de professionele, ambachtelijke smederijen. Door dit gilde van smeden wordt de kwaliteit van het smeedwerk gewaarborgd en alles in het werk gesteld om het ambacht te behouden!

Omdat wij het van groot belang vinden om kwalitief hoogwaardig smeedwerk af te leveren, zijn wij actief lid van het NGK.

Ons bedrijf is gespecialiseerd in het maken en restaureren van ambachtelijk smeedwerk, maar ook in staat tot vele andere vormen van metaalbewerking. Eén van de bijzondere dingen van werken met metaal is de duurzaamheid van het materiaal!

 

Smeden, dat is wat onze grote passie is!

We zijn dan ook ontzettend blij dat het eerste deel van onze bedrijfsgebouw een authentieke smederij is. We beschikken in de smederij over een dubbel ingemetseld smidsvuur. In de afgelopen jaren hebben we regelmatig gereedschap van oudere smeden over kunnen nemen en daarnaast natuurlijk zelf veel nieuwe gereedschappen vervaardigd! Zo konden we onze smederij opbouwen en uitbreiden met de juiste gereedschappen en machines.

In de smederij hebben we ook een grote luchthamer staan, zodat we ook grotere werkstukken op ambachtelijke wijze kunnen smeden.

 

Bekijk het fragment uit onze uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Ambachten Angerlo

Meer verhalen

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid