Smeden is een methode van metaalbewerking die al vele eeuwen oud is. Reeds in het eerste Bijbelboek (Genesis) wordt gesproken over een smid: het is dus één van de eerst beschreven beroepen!

Door metaal in vuur te verwarmen wordt het mogelijk het metaal te bewerken met hamer en aambeeld. Wanneer metaal is gesmeed is het opmerkelijk veel sterker dan wanneer een gelijke vorm bijvoorbeeld is gegoten. Dit komt onder meer door de structuur die het metaal na de verhitting en bewerking heeft gekregen. Temperatuur van vuur en ijzer zijn daarbij van groot belang, evenzeer als de vaardigheden van de smid.

In vroeger tijden waren er ook in Gelderland veel verschillende smederijen, elk dorp had zijn eigen smid. Of soms, zoals bijvoorbeeld in Angerlo, meerdere smeden. Zo waren er bijvoorbeeld ‘protestantse’ en ‘katholieke’ smeden en natuurlijk hoefsmeden en smederijen waar bijvoorbeeld bouwbeslag (zoals gehengen, windwervels en muurankers) of wagenwielen werden gesmeed.

Sinds mensenheugenis zijn er verschillende smederijen gevestigd geweest in Angerlo (een prachtig dorp in de gemeente Zevenaar, vlakbij Doesburg en Arnhem). Voor zover wij weten zijn er in de smederij aan het Klooster in Angerlo in elk geval al 4 generaties smeden werkzaam geweest.

(Er gaat zelfs een verhaal dat in onze smederij de paarden van Napoleon opnieuw werden beslagen…)

Toch is er in Angerlo nu slechts één smederij nog in bedrijf en dat is Smederij Hissink!

Het Nederlands Gilde voor Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK) is de branchevereniging van de professionele, ambachtelijke smederijen. Door dit gilde van smeden wordt de kwaliteit van het smeedwerk gewaarborgd en alles in het werk gesteld om het ambacht te behouden!

Omdat wij het van groot belang vinden om kwalitief hoogwaardig smeedwerk af te leveren, zijn wij actief lid van het NGK.

Ons bedrijf is gespecialiseerd in het maken en restaureren van ambachtelijk smeedwerk, maar ook in staat tot vele andere vormen van metaalbewerking. Eén van de bijzondere dingen van werken met metaal is de duurzaamheid van het materiaal!

 

Smeden, dat is wat onze grote passie is!

We zijn dan ook ontzettend blij dat het eerste deel van onze bedrijfsgebouw een authentieke smederij is. We beschikken in de smederij over een dubbel ingemetseld smidsvuur. In de afgelopen jaren hebben we regelmatig gereedschap van oudere smeden over kunnen nemen en daarnaast natuurlijk zelf veel nieuwe gereedschappen vervaardigd! Zo konden we onze smederij opbouwen en uitbreiden met de juiste gereedschappen en machines.

In de smederij hebben we ook een grote luchthamer staan, zodat we ook grotere werkstukken op ambachtelijke wijze kunnen smeden.

 

Bekijk het fragment uit onze uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Ambachten Angerlo

Meer verhalen

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak