Smeden is een methode van metaalbewerking die al vele eeuwen oud is. Reeds in het eerste Bijbelboek (Genesis) wordt gesproken over een smid: het is dus één van de eerst beschreven beroepen!

Door metaal in vuur te verwarmen wordt het mogelijk het metaal te bewerken met hamer en aambeeld. Wanneer metaal is gesmeed is het opmerkelijk veel sterker dan wanneer een gelijke vorm bijvoorbeeld is gegoten. Dit komt onder meer door de structuur die het metaal na de verhitting en bewerking heeft gekregen. Temperatuur van vuur en ijzer zijn daarbij van groot belang, evenzeer als de vaardigheden van de smid.

In vroeger tijden waren er ook in Gelderland veel verschillende smederijen, elk dorp had zijn eigen smid. Of soms, zoals bijvoorbeeld in Angerlo, meerdere smeden. Zo waren er bijvoorbeeld ‘protestantse’ en ‘katholieke’ smeden en natuurlijk hoefsmeden en smederijen waar bijvoorbeeld bouwbeslag (zoals gehengen, windwervels en muurankers) of wagenwielen werden gesmeed.

Sinds mensenheugenis zijn er verschillende smederijen gevestigd geweest in Angerlo (een prachtig dorp in de gemeente Zevenaar, vlakbij Doesburg en Arnhem). Voor zover wij weten zijn er in de smederij aan het Klooster in Angerlo in elk geval al 4 generaties smeden werkzaam geweest.

(Er gaat zelfs een verhaal dat in onze smederij de paarden van Napoleon opnieuw werden beslagen…)

Toch is er in Angerlo nu slechts één smederij nog in bedrijf en dat is Smederij Hissink!

Het Nederlands Gilde voor Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK) is de branchevereniging van de professionele, ambachtelijke smederijen. Door dit gilde van smeden wordt de kwaliteit van het smeedwerk gewaarborgd en alles in het werk gesteld om het ambacht te behouden!

Omdat wij het van groot belang vinden om kwalitief hoogwaardig smeedwerk af te leveren, zijn wij actief lid van het NGK.

Ons bedrijf is gespecialiseerd in het maken en restaureren van ambachtelijk smeedwerk, maar ook in staat tot vele andere vormen van metaalbewerking. Eén van de bijzondere dingen van werken met metaal is de duurzaamheid van het materiaal!

 

Smeden, dat is wat onze grote passie is!

We zijn dan ook ontzettend blij dat het eerste deel van onze bedrijfsgebouw een authentieke smederij is. We beschikken in de smederij over een dubbel ingemetseld smidsvuur. In de afgelopen jaren hebben we regelmatig gereedschap van oudere smeden over kunnen nemen en daarnaast natuurlijk zelf veel nieuwe gereedschappen vervaardigd! Zo konden we onze smederij opbouwen en uitbreiden met de juiste gereedschappen en machines.

In de smederij hebben we ook een grote luchthamer staan, zodat we ook grotere werkstukken op ambachtelijke wijze kunnen smeden.

 

Bekijk het fragment uit onze uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Ambachten Angerlo

Meer verhalen

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma