Ontdek het erfgoed

Bijna iedereen in Nederland woont in een huis. Een huis biedt je de mogelijkheid om je thuis te voelen. Een huis maakt letterlijk ruimte voor jezelf: jouw smaak, interesses, routine, vrienden en familie. Kortom je huis is een plek waar je jij prettig en veilig voelt! Heb jij je ooit wel eens afgevraagd waar je huis van is gemaakt....en die van je buurman, je vrienden, je ouders of je familie? Wat hebben al deze huizen bijna allemaal met elkaar gemeen? Ze zijn gemaakt van bakstenen! In eerste opzicht is de baksteen een doodgewoon product, maar in feite voorziet deze simpele steen bijna alle Nederlanders van een huis en een thuis. Dat maakt de baksteen toch wel een klein beetje bijzonder. Ontdek daarom het verhaal van klei tot baksteen op Buitengoed de Panoven en maak zelf je eigen steen!

 

Wat is Buitengoed de Panoven?

Buitengoed de Panoven is een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850 en is nu omgetoverd tot een goed bewaard industrieel erfgoed. De voormalige fabriek kent een unieke zigzagoven, de laatste zigzagoven van heel West Europa die nog in tact is gebleven. Tot 1924 werden op de Panoven vier producten gebakken: dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Na 1924 is het hoofdproduct een ambachtelijke baksteen geworden voor de particuliere huizenmarkt.

 

Familiebedrijf

De toenmalige fabriek wordt al bijna honderd jaar gerund door de familie Kruitwagen. Een familie dat een traditie kent van ruim driehonderd jaar stenen maken. In 1983 heeft de laatste steenbakker, Wim Kruitwagen het vuur gedoofd. Tegenwoordig beheren en ontwikkelen de familie Kruitwagen en Hajenius het erfgoed op een duurzame manier.

 

Eerlijk genieten

Om het erfgoed te behouden en te ontwikkelen kijken we als familie naar duurzame verdienmodellen en slimme onderhoudsconcepten. Wij draaien immers zonder subsidie. Van je verblijf op de Panoven gaat 20% naar het behoud van het erfgoed. Je geniet niet alleen van het erfgoed en de omgeving, maar investeert tegelijkertijd in het behoud en ontwikkeling van een bijzonder stukje cultuurhistorie. Met deze bijdragen zorgen wij dat je tot ver in de toekomst kunt blijven genieten!

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

 

www.panoven.nl

VideoGalerij
Categories:: Ambachten Zevenaar Handgemaakt

Meer verhalen

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding