Ontdek het erfgoed

Bijna iedereen in Nederland woont in een huis. Een huis biedt je de mogelijkheid om je thuis te voelen. Een huis maakt letterlijk ruimte voor jezelf: jouw smaak, interesses, routine, vrienden en familie. Kortom je huis is een plek waar je jij prettig en veilig voelt! Heb jij je ooit wel eens afgevraagd waar je huis van is gemaakt....en die van je buurman, je vrienden, je ouders of je familie? Wat hebben al deze huizen bijna allemaal met elkaar gemeen? Ze zijn gemaakt van bakstenen! In eerste opzicht is de baksteen een doodgewoon product, maar in feite voorziet deze simpele steen bijna alle Nederlanders van een huis en een thuis. Dat maakt de baksteen toch wel een klein beetje bijzonder. Ontdek daarom het verhaal van klei tot baksteen op Buitengoed de Panoven en maak zelf je eigen steen!

 

Wat is Buitengoed de Panoven?

Buitengoed de Panoven is een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850 en is nu omgetoverd tot een goed bewaard industrieel erfgoed. De voormalige fabriek kent een unieke zigzagoven, de laatste zigzagoven van heel West Europa die nog in tact is gebleven. Tot 1924 werden op de Panoven vier producten gebakken: dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Na 1924 is het hoofdproduct een ambachtelijke baksteen geworden voor de particuliere huizenmarkt.

 

Familiebedrijf

De toenmalige fabriek wordt al bijna honderd jaar gerund door de familie Kruitwagen. Een familie dat een traditie kent van ruim driehonderd jaar stenen maken. In 1983 heeft de laatste steenbakker, Wim Kruitwagen het vuur gedoofd. Tegenwoordig beheren en ontwikkelen de familie Kruitwagen en Hajenius het erfgoed op een duurzame manier.

 

Eerlijk genieten

Om het erfgoed te behouden en te ontwikkelen kijken we als familie naar duurzame verdienmodellen en slimme onderhoudsconcepten. Wij draaien immers zonder subsidie. Van je verblijf op de Panoven gaat 20% naar het behoud van het erfgoed. Je geniet niet alleen van het erfgoed en de omgeving, maar investeert tegelijkertijd in het behoud en ontwikkeling van een bijzonder stukje cultuurhistorie. Met deze bijdragen zorgen wij dat je tot ver in de toekomst kunt blijven genieten!

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

 

www.panoven.nl

VideoGalerij
Categories:: Ambachten Zevenaar Handgemaakt

Meer verhalen

Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman