Ontdek het erfgoed

Bijna iedereen in Nederland woont in een huis. Een huis biedt je de mogelijkheid om je thuis te voelen. Een huis maakt letterlijk ruimte voor jezelf: jouw smaak, interesses, routine, vrienden en familie. Kortom je huis is een plek waar je jij prettig en veilig voelt! Heb jij je ooit wel eens afgevraagd waar je huis van is gemaakt....en die van je buurman, je vrienden, je ouders of je familie? Wat hebben al deze huizen bijna allemaal met elkaar gemeen? Ze zijn gemaakt van bakstenen! In eerste opzicht is de baksteen een doodgewoon product, maar in feite voorziet deze simpele steen bijna alle Nederlanders van een huis en een thuis. Dat maakt de baksteen toch wel een klein beetje bijzonder. Ontdek daarom het verhaal van klei tot baksteen op Buitengoed de Panoven en maak zelf je eigen steen!

 

Wat is Buitengoed de Panoven?

Buitengoed de Panoven is een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850 en is nu omgetoverd tot een goed bewaard industrieel erfgoed. De voormalige fabriek kent een unieke zigzagoven, de laatste zigzagoven van heel West Europa die nog in tact is gebleven. Tot 1924 werden op de Panoven vier producten gebakken: dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Na 1924 is het hoofdproduct een ambachtelijke baksteen geworden voor de particuliere huizenmarkt.

 

Familiebedrijf

De toenmalige fabriek wordt al bijna honderd jaar gerund door de familie Kruitwagen. Een familie dat een traditie kent van ruim driehonderd jaar stenen maken. In 1983 heeft de laatste steenbakker, Wim Kruitwagen het vuur gedoofd. Tegenwoordig beheren en ontwikkelen de familie Kruitwagen en Hajenius het erfgoed op een duurzame manier.

 

Eerlijk genieten

Om het erfgoed te behouden en te ontwikkelen kijken we als familie naar duurzame verdienmodellen en slimme onderhoudsconcepten. Wij draaien immers zonder subsidie. Van je verblijf op de Panoven gaat 20% naar het behoud van het erfgoed. Je geniet niet alleen van het erfgoed en de omgeving, maar investeert tegelijkertijd in het behoud en ontwikkeling van een bijzonder stukje cultuurhistorie. Met deze bijdragen zorgen wij dat je tot ver in de toekomst kunt blijven genieten!

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

 

www.panoven.nl

VideoGalerij
Categories:: Ambachten Zevenaar Handgemaakt

Meer verhalen

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer