Ontdek het erfgoed

Bijna iedereen in Nederland woont in een huis. Een huis biedt je de mogelijkheid om je thuis te voelen. Een huis maakt letterlijk ruimte voor jezelf: jouw smaak, interesses, routine, vrienden en familie. Kortom je huis is een plek waar je jij prettig en veilig voelt! Heb jij je ooit wel eens afgevraagd waar je huis van is gemaakt....en die van je buurman, je vrienden, je ouders of je familie? Wat hebben al deze huizen bijna allemaal met elkaar gemeen? Ze zijn gemaakt van bakstenen! In eerste opzicht is de baksteen een doodgewoon product, maar in feite voorziet deze simpele steen bijna alle Nederlanders van een huis en een thuis. Dat maakt de baksteen toch wel een klein beetje bijzonder. Ontdek daarom het verhaal van klei tot baksteen op Buitengoed de Panoven en maak zelf je eigen steen!

 

Wat is Buitengoed de Panoven?

Buitengoed de Panoven is een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850 en is nu omgetoverd tot een goed bewaard industrieel erfgoed. De voormalige fabriek kent een unieke zigzagoven, de laatste zigzagoven van heel West Europa die nog in tact is gebleven. Tot 1924 werden op de Panoven vier producten gebakken: dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Na 1924 is het hoofdproduct een ambachtelijke baksteen geworden voor de particuliere huizenmarkt.

 

Familiebedrijf

De toenmalige fabriek wordt al bijna honderd jaar gerund door de familie Kruitwagen. Een familie dat een traditie kent van ruim driehonderd jaar stenen maken. In 1983 heeft de laatste steenbakker, Wim Kruitwagen het vuur gedoofd. Tegenwoordig beheren en ontwikkelen de familie Kruitwagen en Hajenius het erfgoed op een duurzame manier.

 

Eerlijk genieten

Om het erfgoed te behouden en te ontwikkelen kijken we als familie naar duurzame verdienmodellen en slimme onderhoudsconcepten. Wij draaien immers zonder subsidie. Van je verblijf op de Panoven gaat 20% naar het behoud van het erfgoed. Je geniet niet alleen van het erfgoed en de omgeving, maar investeert tegelijkertijd in het behoud en ontwikkeling van een bijzonder stukje cultuurhistorie. Met deze bijdragen zorgen wij dat je tot ver in de toekomst kunt blijven genieten!

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

 

www.panoven.nl

VideoGalerij
Categories:: Ambachten Zevenaar Handgemaakt

Meer verhalen

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet