Zadelmaker worden..... ik had er vroeger nooi over nagedacht om dit beroep te kiezen. Fietsenmaker leek me een leuk beroep, lekker sleutelen en producten verbeteren vindt ik leuk om te doen. Per toeval kwam ik in aanraking met een zadelmaker in Belgie, die me heeft aangestoken met dit ambacht.

Het leuke aan zadelmaken is dat je een heel afwisselende baan hebt, waarbij je veel met je handen werkt. De paardenmarkt is erg in beweging en er worden veel nieuwe technieken ontwikkkeld om paarden beter te laten presteren. Onze oorsprong ligt in de westernsport. Hiervoor hebben we erg veel ervaring opgedaan in Amerika, Duitsland, Belgie en Nederland. De techniek voor het aanmeten van een passende boom hebben we gebruikt voor een aantal problemen met Endurance paarden en dat werkte enorm succesvol. Later hebben we deze techniek ook toegepast op de dressuur en springpaarden en ook daar hebben we enorm veel winst gehaald in de pasvorm en comfort voor de paarden.

Het werken met leer als produkt is erg veelzijdig. Leer heeft erg veel goede eigenschappen. Voor het zadelmaken blijft leer als materiaal erg doeltreffend. Leer is erg goed bewerkbaar, slijtvast en scheurvast. Door het leer nat te maken kun je allerlei patronen en stempels aanbrengen. Zie het als een soort van tatoeage. Elk zadel krijgt hierdoor zijn eigen uitstraling en gezicht.

Vooral het maken van westenzadels is een bijzondere kunst. Een zadel kun je een eigen look geven door de bewerking en kleur van het zadel aan te passen. Een zadel kan bijvoorbeeld extra bewerkt worden met een logo of initialen. Ook kun je zilver of bling aanbrengen waardoor het zadel meer een sieraad wordt.

Doordat we van het begin tot eind een zadel kunnen opbouwen zijn we met elk onderdeel van het proces nauw netrokken. Op elk punt kunnen we de wensen van ruiter of paard aanpassen. Dit is allemaal maatwerk en is niet uit een fabriek zo te bestellen. Hiernaast werken we veel met revalidatie paarden, waarbij we specifiek aanpassingen doen voor het paard om zodoende de draagkracht zo goed en comfortabel mogelijk te maken. Ook werken we veel met para ruiters. Zij zijn soms meervoudig gehandicapt en voor deze doelgroep maken wij aanpassingen op zadel of harnachement zodat die ruiters hun sport veilig en goed kunnen beoefenen. Hier halen we erg veel voldoening uit, want in alle gevallen kunnen we zodanig meedenken met de ruiter, dat hij of zij zich weer kan toeleggen op zijn passie!

Onze zadelmakerij is een open werkplaats, waar iedereen kan langskomen om van dichtbij te zien hoe wij met leer werken. Kom dus gerust langs en vragen kunnen direct beantwoord worden!

Video
Categories:: Ambachten Dieren Nijkerk

Meer verhalen

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink