Zadelmaker worden..... ik had er vroeger nooi over nagedacht om dit beroep te kiezen. Fietsenmaker leek me een leuk beroep, lekker sleutelen en producten verbeteren vindt ik leuk om te doen. Per toeval kwam ik in aanraking met een zadelmaker in Belgie, die me heeft aangestoken met dit ambacht.

Het leuke aan zadelmaken is dat je een heel afwisselende baan hebt, waarbij je veel met je handen werkt. De paardenmarkt is erg in beweging en er worden veel nieuwe technieken ontwikkkeld om paarden beter te laten presteren. Onze oorsprong ligt in de westernsport. Hiervoor hebben we erg veel ervaring opgedaan in Amerika, Duitsland, Belgie en Nederland. De techniek voor het aanmeten van een passende boom hebben we gebruikt voor een aantal problemen met Endurance paarden en dat werkte enorm succesvol. Later hebben we deze techniek ook toegepast op de dressuur en springpaarden en ook daar hebben we enorm veel winst gehaald in de pasvorm en comfort voor de paarden.

Het werken met leer als produkt is erg veelzijdig. Leer heeft erg veel goede eigenschappen. Voor het zadelmaken blijft leer als materiaal erg doeltreffend. Leer is erg goed bewerkbaar, slijtvast en scheurvast. Door het leer nat te maken kun je allerlei patronen en stempels aanbrengen. Zie het als een soort van tatoeage. Elk zadel krijgt hierdoor zijn eigen uitstraling en gezicht.

Vooral het maken van westenzadels is een bijzondere kunst. Een zadel kun je een eigen look geven door de bewerking en kleur van het zadel aan te passen. Een zadel kan bijvoorbeeld extra bewerkt worden met een logo of initialen. Ook kun je zilver of bling aanbrengen waardoor het zadel meer een sieraad wordt.

Doordat we van het begin tot eind een zadel kunnen opbouwen zijn we met elk onderdeel van het proces nauw netrokken. Op elk punt kunnen we de wensen van ruiter of paard aanpassen. Dit is allemaal maatwerk en is niet uit een fabriek zo te bestellen. Hiernaast werken we veel met revalidatie paarden, waarbij we specifiek aanpassingen doen voor het paard om zodoende de draagkracht zo goed en comfortabel mogelijk te maken. Ook werken we veel met para ruiters. Zij zijn soms meervoudig gehandicapt en voor deze doelgroep maken wij aanpassingen op zadel of harnachement zodat die ruiters hun sport veilig en goed kunnen beoefenen. Hier halen we erg veel voldoening uit, want in alle gevallen kunnen we zodanig meedenken met de ruiter, dat hij of zij zich weer kan toeleggen op zijn passie!

Onze zadelmakerij is een open werkplaats, waar iedereen kan langskomen om van dichtbij te zien hoe wij met leer werken. Kom dus gerust langs en vragen kunnen direct beantwoord worden!

Video
Categories:: Ambachten Dieren Nijkerk

Meer verhalen

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG