Zadelmaker worden..... ik had er vroeger nooi over nagedacht om dit beroep te kiezen. Fietsenmaker leek me een leuk beroep, lekker sleutelen en producten verbeteren vindt ik leuk om te doen. Per toeval kwam ik in aanraking met een zadelmaker in Belgie, die me heeft aangestoken met dit ambacht.

Het leuke aan zadelmaken is dat je een heel afwisselende baan hebt, waarbij je veel met je handen werkt. De paardenmarkt is erg in beweging en er worden veel nieuwe technieken ontwikkkeld om paarden beter te laten presteren. Onze oorsprong ligt in de westernsport. Hiervoor hebben we erg veel ervaring opgedaan in Amerika, Duitsland, Belgie en Nederland. De techniek voor het aanmeten van een passende boom hebben we gebruikt voor een aantal problemen met Endurance paarden en dat werkte enorm succesvol. Later hebben we deze techniek ook toegepast op de dressuur en springpaarden en ook daar hebben we enorm veel winst gehaald in de pasvorm en comfort voor de paarden.

Het werken met leer als produkt is erg veelzijdig. Leer heeft erg veel goede eigenschappen. Voor het zadelmaken blijft leer als materiaal erg doeltreffend. Leer is erg goed bewerkbaar, slijtvast en scheurvast. Door het leer nat te maken kun je allerlei patronen en stempels aanbrengen. Zie het als een soort van tatoeage. Elk zadel krijgt hierdoor zijn eigen uitstraling en gezicht.

Vooral het maken van westenzadels is een bijzondere kunst. Een zadel kun je een eigen look geven door de bewerking en kleur van het zadel aan te passen. Een zadel kan bijvoorbeeld extra bewerkt worden met een logo of initialen. Ook kun je zilver of bling aanbrengen waardoor het zadel meer een sieraad wordt.

Doordat we van het begin tot eind een zadel kunnen opbouwen zijn we met elk onderdeel van het proces nauw netrokken. Op elk punt kunnen we de wensen van ruiter of paard aanpassen. Dit is allemaal maatwerk en is niet uit een fabriek zo te bestellen. Hiernaast werken we veel met revalidatie paarden, waarbij we specifiek aanpassingen doen voor het paard om zodoende de draagkracht zo goed en comfortabel mogelijk te maken. Ook werken we veel met para ruiters. Zij zijn soms meervoudig gehandicapt en voor deze doelgroep maken wij aanpassingen op zadel of harnachement zodat die ruiters hun sport veilig en goed kunnen beoefenen. Hier halen we erg veel voldoening uit, want in alle gevallen kunnen we zodanig meedenken met de ruiter, dat hij of zij zich weer kan toeleggen op zijn passie!

Onze zadelmakerij is een open werkplaats, waar iedereen kan langskomen om van dichtbij te zien hoe wij met leer werken. Kom dus gerust langs en vragen kunnen direct beantwoord worden!

Video
Categories:: Ambachten Dieren Nijkerk

Meer verhalen

Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis