In het natte deel van het land van Maas en Waal zijn vele rijen knotwilgen aanwezig langs slootkanten en wegbermen. De kapcyclus is afhankelijk van het gebruik van het hakhout dat periodiek wordt verwijderd.

Tot 1960 gaf dit kroonhout van de knotwilgen een aanvulling op het zgn. boerengeriefhout. Met name afrasteringpalen, bonen- en erwtenstokken voor in de tuin en eventueel brandhout voor de kachel en/of stookpot in het bakhuis naast de boerderij. Maar ook om de was te koken of het varkensvoer te bereiden, en de eenjarige scheuten van het juiste soort wilg waren een uitstekend bindmateriaal.

Heel geschikt bindmateriaal

De schietwilgen (salix) waarvan er vele soorten zijn, o.a. met helgele twijgen, leverde eenjarige scheuten op die op de boerderijen werden gebruikt als bindmateriaal. De lengte van deze scheuten was gemiddeld 75 cm en vele tientallen groeiden jaarlijks uit de kroon van de knotwilg.

De helgele twijgen waren het meest bruikbaar als bindmateriaal; ander wilgensoorten waren ook wel bruikbaar als bindmateriaal, maar deze waren minder taai en buigzaam. Op de boerderijen werden o.a. leiperen, druiven, morellen, klimrozen en nog vele anderen met dit gele wilgenhout aan de rekken gebonden die aan de muren waren bevestigd. Ook werden bonenstokken met wilgenhout aan elkaar gemaakt.

Deze gewassen werden jaarlijks gesnoeid om het juiste hout voor bloemen en vruchten aan de latten te binden. Het snoeien van de jonge twijgen, het aanbinden en het verwijderen van oud hout ging eenvoudig omdat de wilgenteen waarmee dit was vastgebonden na een groeiseizoen en de winter nagenoeg was vergaan. Daardoor lieten de oude takken zich zeer gemakkelijk los maken.

Geleerd van mijn vader

Van mijn vader heb ik deze techniek van snoeien en het gebruik van wilgentakken voor het binden geleerd omdat toentertijd de thans bekende bevestigingsmaterialen nauwelijks bestonden.Mijn vader had enkel knotbomen lang de slootkant van het erf van zijn boerderij staan, en deze leverden voor het gehele voorjaar bindmateriaal voor vele zaken op zijn boerderij.

Ik heb in mijn tuin ook een aantal knotbomen aan de slootkant staan, en ook enkele knotbomen van het gele soort waarvan de scheuten uitstekend als bindmateriaal zijn te gebruiken. Met deze eenjarige wilgentakken worden om mijn woning de klimrozen, leipeer, druiven en boonstokken jaarlijks aangebonden.

Een oude techniek van toepassing van bindmateriaal dat jaarlijks op eigen erf groeit en nog steeds wordt toegepast. De aangebonden takken met deze wilgentwijgen is een lust voor het oog voordat het blad aan de bomen en heesters komt.

 

Categories:: Ambachten Maas en Waal

Meer verhalen

Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius