In het natte deel van het land van Maas en Waal zijn vele rijen knotwilgen aanwezig langs slootkanten en wegbermen. De kapcyclus is afhankelijk van het gebruik van het hakhout dat periodiek wordt verwijderd.

Tot 1960 gaf dit kroonhout van de knotwilgen een aanvulling op het zgn. boerengeriefhout. Met name afrasteringpalen, bonen- en erwtenstokken voor in de tuin en eventueel brandhout voor de kachel en/of stookpot in het bakhuis naast de boerderij. Maar ook om de was te koken of het varkensvoer te bereiden, en de eenjarige scheuten van het juiste soort wilg waren een uitstekend bindmateriaal.

Heel geschikt bindmateriaal

De schietwilgen (salix) waarvan er vele soorten zijn, o.a. met helgele twijgen, leverde eenjarige scheuten op die op de boerderijen werden gebruikt als bindmateriaal. De lengte van deze scheuten was gemiddeld 75 cm en vele tientallen groeiden jaarlijks uit de kroon van de knotwilg.

De helgele twijgen waren het meest bruikbaar als bindmateriaal; ander wilgensoorten waren ook wel bruikbaar als bindmateriaal, maar deze waren minder taai en buigzaam. Op de boerderijen werden o.a. leiperen, druiven, morellen, klimrozen en nog vele anderen met dit gele wilgenhout aan de rekken gebonden die aan de muren waren bevestigd. Ook werden bonenstokken met wilgenhout aan elkaar gemaakt.

Deze gewassen werden jaarlijks gesnoeid om het juiste hout voor bloemen en vruchten aan de latten te binden. Het snoeien van de jonge twijgen, het aanbinden en het verwijderen van oud hout ging eenvoudig omdat de wilgenteen waarmee dit was vastgebonden na een groeiseizoen en de winter nagenoeg was vergaan. Daardoor lieten de oude takken zich zeer gemakkelijk los maken.

Geleerd van mijn vader

Van mijn vader heb ik deze techniek van snoeien en het gebruik van wilgentakken voor het binden geleerd omdat toentertijd de thans bekende bevestigingsmaterialen nauwelijks bestonden.Mijn vader had enkel knotbomen lang de slootkant van het erf van zijn boerderij staan, en deze leverden voor het gehele voorjaar bindmateriaal voor vele zaken op zijn boerderij.

Ik heb in mijn tuin ook een aantal knotbomen aan de slootkant staan, en ook enkele knotbomen van het gele soort waarvan de scheuten uitstekend als bindmateriaal zijn te gebruiken. Met deze eenjarige wilgentakken worden om mijn woning de klimrozen, leipeer, druiven en boonstokken jaarlijks aangebonden.

Een oude techniek van toepassing van bindmateriaal dat jaarlijks op eigen erf groeit en nog steeds wordt toegepast. De aangebonden takken met deze wilgentwijgen is een lust voor het oog voordat het blad aan de bomen en heesters komt.

 

Categories:: Ambachten Maas en Waal

Meer verhalen

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof