In het natte deel van het land van Maas en Waal zijn vele rijen knotwilgen aanwezig langs slootkanten en wegbermen. De kapcyclus is afhankelijk van het gebruik van het hakhout dat periodiek wordt verwijderd.

Tot 1960 gaf dit kroonhout van de knotwilgen een aanvulling op het zgn. boerengeriefhout. Met name afrasteringpalen, bonen- en erwtenstokken voor in de tuin en eventueel brandhout voor de kachel en/of stookpot in het bakhuis naast de boerderij. Maar ook om de was te koken of het varkensvoer te bereiden, en de eenjarige scheuten van het juiste soort wilg waren een uitstekend bindmateriaal.

Heel geschikt bindmateriaal

De schietwilgen (salix) waarvan er vele soorten zijn, o.a. met helgele twijgen, leverde eenjarige scheuten op die op de boerderijen werden gebruikt als bindmateriaal. De lengte van deze scheuten was gemiddeld 75 cm en vele tientallen groeiden jaarlijks uit de kroon van de knotwilg.

De helgele twijgen waren het meest bruikbaar als bindmateriaal; ander wilgensoorten waren ook wel bruikbaar als bindmateriaal, maar deze waren minder taai en buigzaam. Op de boerderijen werden o.a. leiperen, druiven, morellen, klimrozen en nog vele anderen met dit gele wilgenhout aan de rekken gebonden die aan de muren waren bevestigd. Ook werden bonenstokken met wilgenhout aan elkaar gemaakt.

Deze gewassen werden jaarlijks gesnoeid om het juiste hout voor bloemen en vruchten aan de latten te binden. Het snoeien van de jonge twijgen, het aanbinden en het verwijderen van oud hout ging eenvoudig omdat de wilgenteen waarmee dit was vastgebonden na een groeiseizoen en de winter nagenoeg was vergaan. Daardoor lieten de oude takken zich zeer gemakkelijk los maken.

Geleerd van mijn vader

Van mijn vader heb ik deze techniek van snoeien en het gebruik van wilgentakken voor het binden geleerd omdat toentertijd de thans bekende bevestigingsmaterialen nauwelijks bestonden.Mijn vader had enkel knotbomen lang de slootkant van het erf van zijn boerderij staan, en deze leverden voor het gehele voorjaar bindmateriaal voor vele zaken op zijn boerderij.

Ik heb in mijn tuin ook een aantal knotbomen aan de slootkant staan, en ook enkele knotbomen van het gele soort waarvan de scheuten uitstekend als bindmateriaal zijn te gebruiken. Met deze eenjarige wilgentakken worden om mijn woning de klimrozen, leipeer, druiven en boonstokken jaarlijks aangebonden.

Een oude techniek van toepassing van bindmateriaal dat jaarlijks op eigen erf groeit en nog steeds wordt toegepast. De aangebonden takken met deze wilgentwijgen is een lust voor het oog voordat het blad aan de bomen en heesters komt.

 

Categories:: Ambachten Maas en Waal

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere