In het natte deel van het land van Maas en Waal zijn vele rijen knotwilgen aanwezig langs slootkanten en wegbermen. De kapcyclus is afhankelijk van het gebruik van het hakhout dat periodiek wordt verwijderd.

Tot 1960 gaf dit kroonhout van de knotwilgen een aanvulling op het zgn. boerengeriefhout. Met name afrasteringpalen, bonen- en erwtenstokken voor in de tuin en eventueel brandhout voor de kachel en/of stookpot in het bakhuis naast de boerderij. Maar ook om de was te koken of het varkensvoer te bereiden, en de eenjarige scheuten van het juiste soort wilg waren een uitstekend bindmateriaal.

Heel geschikt bindmateriaal

De schietwilgen (salix) waarvan er vele soorten zijn, o.a. met helgele twijgen, leverde eenjarige scheuten op die op de boerderijen werden gebruikt als bindmateriaal. De lengte van deze scheuten was gemiddeld 75 cm en vele tientallen groeiden jaarlijks uit de kroon van de knotwilg.

De helgele twijgen waren het meest bruikbaar als bindmateriaal; ander wilgensoorten waren ook wel bruikbaar als bindmateriaal, maar deze waren minder taai en buigzaam. Op de boerderijen werden o.a. leiperen, druiven, morellen, klimrozen en nog vele anderen met dit gele wilgenhout aan de rekken gebonden die aan de muren waren bevestigd. Ook werden bonenstokken met wilgenhout aan elkaar gemaakt.

Deze gewassen werden jaarlijks gesnoeid om het juiste hout voor bloemen en vruchten aan de latten te binden. Het snoeien van de jonge twijgen, het aanbinden en het verwijderen van oud hout ging eenvoudig omdat de wilgenteen waarmee dit was vastgebonden na een groeiseizoen en de winter nagenoeg was vergaan. Daardoor lieten de oude takken zich zeer gemakkelijk los maken.

Geleerd van mijn vader

Van mijn vader heb ik deze techniek van snoeien en het gebruik van wilgentakken voor het binden geleerd omdat toentertijd de thans bekende bevestigingsmaterialen nauwelijks bestonden.Mijn vader had enkel knotbomen lang de slootkant van het erf van zijn boerderij staan, en deze leverden voor het gehele voorjaar bindmateriaal voor vele zaken op zijn boerderij.

Ik heb in mijn tuin ook een aantal knotbomen aan de slootkant staan, en ook enkele knotbomen van het gele soort waarvan de scheuten uitstekend als bindmateriaal zijn te gebruiken. Met deze eenjarige wilgentakken worden om mijn woning de klimrozen, leipeer, druiven en boonstokken jaarlijks aangebonden.

Een oude techniek van toepassing van bindmateriaal dat jaarlijks op eigen erf groeit en nog steeds wordt toegepast. De aangebonden takken met deze wilgentwijgen is een lust voor het oog voordat het blad aan de bomen en heesters komt.

 

Categories:: Ambachten Maas en Waal

Meer verhalen

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein