Carnaval vieren in Nöttedarp! Net iets eerder dan de rest van Gelderland, misschien wel de rest van Nederland. 2 Weken voordat de rest van Gelderland het carnaval viert barst in “Nöttedarp”, zo heet Braamt tijden het carnavals weekend, het carnaval al echt los.

Pronkzitting met buutreedners

Carnavals vereniging “De Nöttekrakers” organiseert al meer dan meer dan 48 jaar het carnavals feest in Braamt. Dat begint al met de Pronkzitting welke in november gehouden wordt in zaal “Diamond Hall”, voorheen “De Olde Boerderi-je”, de residentie van de Nöttekrakers. Deze avond begint om 19:11 uur met de opening door de voorzitter van de vereniging, die een in het kort even de belangrijkste gebeurtenissen van de vereniging en haar leden opsomt.  Daarna is er een vol programma met acts, muziek, en toneel. Natuurlijk zijn er ook buutreedners om de Braamtenaren die het afgelopen jaar zijn opgevallen eens lekker er door te halen, ter vermaak van iedereen.

Met de strop om de nek de zaal uit

Het belangrijkste van de pronkzitting is natuurlijk het aftreden van Prins carnaval van het afgelopen jaar en het presenteren van de nieuwe Prins. De aftredende prins wordt door de “Garde van Old Prinsen”, nadat hem de versierselen  en de scepter zijn afgenomen, letterlijk met een strop om zijn nek en een lang touw de zaal uit geleid. Dit onder begeleiding van het traditionele lied: “Nöttekrakers, de prins mot weg”.

Wie de nieuwe Prins carnaval zal worden is het grootste geheim van Nöttedarp. Tot aan de prestatie weet niemand in Nöttedarp en daarbuiten wie de nieuwe Prins zal zijn. Ook het motto, de carnavals spreuk van de prins, is onderdeel van dat geheim. In een speciale act geschreven en gespeeld door Nöttekrakers en Nöttekrakerinnekes wordt het publiek voorbereid op de komst van de nieuwe Prins carnaval. Uiteindelijk komt de prins, onder luid applaus van de zaal, tevoorschijn. Nadat hem de prinselijke versierselen zijn omgehangen wordt de proclamatie voorgelezen en wordt ook het motto bekend gemaakt. De avond wordt voorgezet met zang en dans en natuurlijk met de nodige drank. Zo rond middernacht komen alle medewerkers op het toneel en wordt ter afsluiting van de pronkzitting door de hele zaal uit volle borst meegezongen met het lied: “Oh Braomp mien dörke”.

Nöttedarp heeft ook een jeugd Prins carnaval. Meestal een knaap die in groep 7 of 8 op de basisschool de Boomgaard zit. Hij zou ook op en school buiten Braamt kunnen zitten maar het moet wel een Braamtse, een Nöttekrakertje,  zijn. Voor de jeugd Prins geldt net als bij de Prins dat hij gepresenteerd word tijdens de pronkzitting, zondags na de Pronkzitting van de Prins. Ook op de jeugdpronkzitting veel acts dans en toneel, een lust om bij aanwezig te zijn.

Het carnavals weekend begint bij kinderen, zieken en bejaarden

Traditioneel vieren de Nöttekrakers 2 weken voor de “grote carnaval” hun carnavals feest. Dat begint al op vrijdag ochtend als de Prins en zijn adjudanten, samen met de dansmarietjes en het bestuur, naar de basisschool gaan. Erg belangrijk want op de basisschool zitten de toekomstige carnavalvierders en die moeten bij dit feest betrokken worden en blijven. De middag worden bezoeken afgelegd bij de zieken en bejaarden die het carnaval niet kunnen bezoeken. Dit wordt erg gewaardeerd en het daarbij behorende fruitmandje is altijd welkom.  De avond wordt gebruikt om de wagenbouwers op locatie te bezoeken en onder het genot van een drankje worden de creaties bekeken en bewonderd. De vrijdag wordt in de kleine uurtjes afgesloten met het wagenbouwersbal.

Zaterdag ’s ochtends worden de straten versierd. Kosten nog moeite worden gespaard om Nöttedarp een feestelijk aanzicht te geven. De prins komt rond voor een praatje, een hapje en natuurlijk een drankje. Hiervoor heeft hij niet veel tijd want  ’s middags is het blagenbal waar de jeugd zich weer helemaal kan uitleven. ’s Avonds is er in de residentie een carnavals bal waar tot in de kleine uurtjes een bonte massa zich uitleeft. De sfeer zit er goed als toch wel enigszins op tijd huiswaarts gekeerd moet worden want de zondag heeft weer een vol programma.

De commandeur

Zondag ochtend, 9 uur verzamelen bij de residentie  van waaruit vertrokken wordt naar de Prins. Daar wordt onder begeleiding van een dweilorkest de steek gezet. Na een stevig ontbijt bij de Prins naar het Nöttekrakersmonument voor de bekendmaking van de Commandeur. De commandeur is iemand of een groep mensen of een vereniging die op welke manier dan ook zich erg verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap van Nöttedarp. De nieuwe commandeur wordt een receptie aan geboden in de residentie. Daarna is het voorbereiden op de optocht.

De optocht

Om 14:11 uur start vanuit boven Braamt een bonte stoet met praalwagens, groepen en enkelingen richting het dorpsplein dat is omgedoopt naar de naam van een van de carnavals jeugd groepen die actief zijn. Een stoet die de afgelopen jaren is gegroeid tot meer dan 20 wagens, voor een klein plaatsje als braamt met zijn amper 1000 inwoners wel heel uitzonderlijk. Ook de kwaliteit van de wagens wordt steeds beter en mooier. Groepen die plaatselijk actualiteit als onderwerp hebben, maar ook algemene onderwerpen worden op een ludieke manier gepresenteerd. Na een tocht door de meeste straten van Nöttedarp wordt de optocht voor de residentie ontbonden en gaat eenieder de zaal in alwaar de uitslag bekend gemaakt zal worden. Een strijd tussen de wagenbouwers en de groepen onderling wordt hier plotseling zichtbaar. Was het tijdens het bouwen van de wagens een uitruil van materialen, verf en zelfs mankracht, is er toch nu duidelijk zichtbaar dat er ook gewonnen wil worden. Na de prijsuitreiking gaat het feest door tot na middernacht met dans en plezier.

Maatjes happen en pop verbranden

Maandags, de laatste dag van het carnaval in Nöttedarp, is het traditionele maatjes happen. De residentie loopt vol met de meest gekke en bonte creaties  om het carnavals feest voort te zetten tot 22:00 uur ’s avonds. Dan komt de Prins met zijn adjudanten om een einde te maken aan het carnavals feest door de pop te verbranden. Onder begeleiding van een dweilorkest wordt nog eenmaal “Ok Braomp mien dörpke” ingezet en daarna keert eenieder huiswaarts, moe en voldaan van weer een mooi carnavals feest, en stiekem al weer vast plannen te maken wat er volgend jaar weer voor het carnaval georganiseerd moet worden.

Kijk hier voor meer foto's en video's van het carnaval in Nöttedarp.

Video
Categories:: Carnaval Feestdagen Braamt Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen