Toen ik in 1965 trouwde met Joop en dus officieel hier in de buurt kwam, wist ik niet wat me - wat buurt betreft - overkwam. (Ik kwam midden uit het dorp Voorst, waar summier aan buurt werd gedaan).

Buurt

Door mijn huwelijk werd ik (werden wij) officieel in de buurt (Hengelderweg/Gravenstraat) opgenomen. Want ook Joop – die hier geboren en getogen is – werd toen pas buurman. Leuk is om te vertellen, dat een dag na ons huwelijk, buurman G. Derksen (woonde aan Hengelderweg 9) langs kwam fietsen en met een tik aan z’n pet zei tegen Joop: ‘Goeie morgen buurman’. Terwijl het voor die tijd altijd was geweest :’dag Jopie’. De huwelijkse staat veranderde dus ook je status en je werd officieel buur!.

 

Buurt maken

Je maakte buurt - zoals reeds beschreven - dus door het huwelijk. Als je er kwam wonen in deze buurt, informeerde je bij de naaste buren of bij degene waar je de boerderij van had gekocht wat de gewoonten waren en wie als buren bij die boerderij/dat huis hoorden. En buurt maakte je dan door die mensen uit te nodigen voor een avondje (kennismaken). Je trakteerde dan goed. De fles kwam op tafel. Want er moest later niet gezegd kunnen worden….

Als je bij elkaar inwoonde - wat vroeger veel voorkwam - gold dat als een zelfstandig gezin. Dus je nodigde zelf uit! En wilde je niet meedoen in de buurt? Dan nodig je gewoon niet uit!! En je ervoer dan dat je bij de verschillende happenings in de buurt er niet bij hoort. En ook van hulp was je verstoken…. Ja, maar dat is dan ook je eigen keus!! (En dat mag natuurlijk! Maar je weet niet wat je mist…!)

Galerij
Categories:: Dagelijks leven Voorst Naoberschap

Meer verhalen

Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink