Vroeger kwam bijna alles wat men in het buitengebied voor de dagelijkse kost gebruikte van eigen land en hof. Maar er waren altijd zaken die men elders moest aanschaffen. De winkel in het dorp leverde dat vaak aan huis. Daarnaast bezochten in de zomer marskramers de boerderijen en buurtschappen.

Begin vorige eeuw rond de eerste wereldoorlog ontstonden zo overal op het platteland buurtwinkels. Vaak bezorgden deze winkeltjes ook nog dagelijks melk en brood aan huis. Wat later, net na de Tweede Wereldoorlog, kwam vaak ook de winkelier met een transportfiets langs om de boodschappen te brengen of het boekje met wat nodig was op te halen. Alles werd in die boekjes opgeschreven en eens per week, maar ook per maand of zelfs per jaar werd er dan uiteindelijk afgerekend. Deze kleine ondernemers financierden zo heel veel voor en maakte het zo mogelijk om ook als er even geen inkomsten waren toch genoeg etenswaren te kunnen kopen om gewoon te kunnen eten. Maar ook de uitgaven van de kerk werden zo geregeld.

In het buitengebied van de Achterhoek had je een eigen variatie hierop. Zoals in hun buurtwinkel in De Heurne (bij Dinxperlo), waar de familie Beernink van 1918 tot 1981 thee, koffie, meel, brood, snoepgoed, schoonmaakartikelen en nog veel meer verkocht. In het pand aan de Keizersweg (gebouwd in 1917) aan de rand van de bebouwing in het buurtschap De Heurne hadden zij ook een pension.

Pa Beernink runde de plaatselijke melkfabriek terwijl moeder voor de winkel zorgde. Na het overlijden van hun moeder zetten Johan (Bruur) en Hendrika (Driksken) Beernink de winkel voort. Ook brachten ze brood rond voor twee bakkers en daarbij natuurlijk ook melk. Lang voordat het woord 'catering' in Nederland bekend werd, kookten ze al op feesten en bruiloften. Alle potten en pannen, compleet bestek en borden gingen in de transportfiets. Later werd hiervoor hun busje , waarmee in de ochtend was bezorgd met simpele middelen omgebouwd als rijdende kookvoorziening. En zo namen ze jarenlang een belangrijke plaats in De Heurne. Ze namen zelfs hun klanten mee om op hun kosten een dagje uit te gaan.

De winkel werd in 1981 door Bruur gesloten. Zijn zus Driksken was enkele jaren daarvoor overleden en het werk werd hem teveel. Ook de opkomst van de supermarkten speelde mee in zijn besluit.

Wat de buurtwinkel verkocht

Eerst verkochten de buurtwinkels hoofdzakelijk levensmiddelen los. Mosterd, zout, meel & grutten, azijn, mosterd , zout, stroop, koffie, suiker & kandijklonten, rozijnen, krenten en kruiden als peper, foelie en nootmuskaat werden er los verkocht. Ieder nam vaak zijn pot of kannetje mee om de voorraad thuis aan te vullen. Maar met de buurtwinkels begonnen ook producten van elders een rol inde keuken te spelen als rijst, spaghetti en macaroni. En langzaam werden het aantal bakken waar normaal producten los werden verkocht, gevuld met voorverpakte doosjes en zakjes van elders. En daarmee kwam “Hollandsche Kost” ook in de Achterhoek op tafel te staan.

Met de komst van de supermarkten ging deze grote verandering verder, tot uiteindelijk ook de buurtwinkels niet meer tegen deze grote grutters op konden concurreren en uit Nederland verdwenen.

Bruur & Driksen

De buurtwinkel van BRUUR & DRIKSKEN is verdwenen, maar een nazaat heeft hun traditie toch weer opgepakt. Niet als buurtwinkel, maar passend in deze tijd als internetwinkel. Daar worden kruiden, theeën en nog veel meer te koop aangeboden. Alles met de degelijke kwaliteit van en gebruikelijke service van vroeger. En natuurlijk veel zaken met het merk BRUUR & DRIKSKEN: een eerbetoon aan wat was. En zo blijft het handelsbloed van de Beerninks uit de Achterhoek in leven. Kijk maar verder op: www.kruidenmagazijn.nl 

Gerelateerde verhalen

De bakker aan de deur De bakker aan de deur

Categories:: Dagelijks leven Dinxperlo

Meer verhalen

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof