Het veemgericht bij Havezate ’t Walfort op de Haart in Aalten

Havezate 't Walfort in de Aaltense buurtschap Haart was een versterkt huis dat toebehoorde aan één van de borgmannen van Bredevoort. De borgmannen moesten Bredevoort beschermen zodra er onheil was.


De oudste vermelding van de havezate dateert uit 1402, toen het huis nog Waldenvoorde heette. Derk van Lintelo kreeg de boerderij in borgleen van de Hertog van Gelre. 't Walfort ligt aan de Boven Slinge, de beek die door Aalten richting Doetinchem stroomt en het huis werd op deze plek gebouwd omdat hier een doorwaadbare plaats lag.


Oorspronkelijk had het huis twee bouwlagen en een zolder. Dit is te zien op de tekening van Jan de Beijer uit 1743. Resten van deze verdieping zijn vermoedelijk gebruikt bij de bouw van boerderij Eskes die later op het landgoed gebouwd is.


In de nabijheid van het landgoed was in de middeleeuwen een veemgericht gevestigd dat onder Bocholt viel. Het was een speciale rechtbank waarvan de zittingen in de open lucht plaatsvonden bij een bosje met de naam “Sleehegge”. Hier werd vier maal per jaar bij opgaande zon recht gesproken. In 1430 werd het recht gesproken door Berend de Dücker die toen burgemeester van Bocholt was. Hij zat het veemgericht 60 jaar lang voor. Deze Berend was berucht om zijn strenge vonnissen. Hij veroordeelde vaak tot ophanging. De veroordeelde werd aan een strop van wilgentenen opgehangen. Een bekend dreigement van ouders voor hun stoute kinderen was dan ook tot in de 20e eeuw:  'De Düker zal ow halen'.


Aan het eind van de zestiende eeuw is het veemgericht op’t Walfort verdwenen. Het is de enige plek in Nederland waarvan is bewezen dat er zich een veemgericht bevond.

Categories:: Dagelijks leven Aalten

Meer verhalen

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen