Naoberschap stopt bij ons niet bij de grens. Wij ontmoeten regelmatig onze Duitse 'buren' uit het kerkdorp Barlo. Het is een oude traditie die we de laatste jaren weer nieuw leven hebben ingeblazen. We hebben regelmatig een grenstreffen. Iedere vijfde zaterdag van de maand (zo'n vier keer per jaar) komen we bij elkaar. Meestal 8 vaste mensen en soms wat gasten erbij. De eerste keer hadden de Duitsers kaffee und kuchen bij zich. Wij hadden een borrel meegenomen. De eerste keer liep dat al behoorlijk uit de hand. We begonnen vier uur s middags en het duurde tot laat in de avond. Er wordt dan plat Duits en plat Nederlands gesproken. En hoe later op de avond, hoe makkelijker dat dat gaat, ha ha.

Zo'n 30 jaar geleden zag ik meermaals op een bankje nabij de groene grens een Nederlands stel met hun Duitse buren gezellig keuvelend een borreltje gebruiken. Deze traditie verdween doordat deze mensen op leeftijd waren en kwamen te overlijden. Deze traditie is twee jaar geleden door ons weer nieuw leven in geblazen. Wij vinden het heel bijzonder. De opa en oma van mijn vrouw hadden buren in Duitsland en die contacten zijn er nog steeds. Wat ons betreft zal het zeker nog wel een tijdje in stand worden gehouden.

Binnen bepaalde grensstenen kon je vroeger makkelijk heen en weer als je daarvoor een aantekening had in je paspoort. In die tijd is er dan ook veel gesmokkeld; ook hierdoor was er gemakkelijk contact tussen Nederlanders en Duitsers.

In Barlo hebben ze een Schützenverein. En het bijzondere is dat in 1571 bij de oprichtingsvergadering twee scholteboeren Roart en Miert hier uit het Woold daar al bijzaten. Vanaf die tijd was het Schützenfest ook voor Wooldse ingezetenen op voorwaarde dat de Wooldse gemeenschap een vat bier meenam. Volgens de overlevering is er zelfs ooit een knecht van een Wooldse scholteboer schutterskoning geworden of dit tot ruzie geleid heeft of een ander incident weet ik niet maar het samen feesten was plotseling over. En daarna zijn de contacten een hele tijd verbroken geweest. Tot 1971 bij het 400 jarig bestaan toen ze vanuit Woold met trekkers en wagens naar Barlo reden met een vat bier, dat ze blijkbaar nog schuldig waren en het zo weer werd goedgemaakt. Sindsdien worden beide verenigingen uitgenodigd op elkaars feest.

Het bankje op de foto staat aan de Duitse kant nabij de groene grensovergang aan de Brandenweg te Winterswijk-Woold.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal

Categories:: Dagelijks leven Winterswijk Woold

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak