Naoberschap stopt bij ons niet bij de grens. Wij ontmoeten regelmatig onze Duitse 'buren' uit het kerkdorp Barlo. Het is een oude traditie die we de laatste jaren weer nieuw leven hebben ingeblazen. We hebben regelmatig een grenstreffen. Iedere vijfde zaterdag van de maand (zo'n vier keer per jaar) komen we bij elkaar. Meestal 8 vaste mensen en soms wat gasten erbij. De eerste keer hadden de Duitsers kaffee und kuchen bij zich. Wij hadden een borrel meegenomen. De eerste keer liep dat al behoorlijk uit de hand. We begonnen vier uur s middags en het duurde tot laat in de avond. Er wordt dan plat Duits en plat Nederlands gesproken. En hoe later op de avond, hoe makkelijker dat dat gaat, ha ha.

Zo'n 30 jaar geleden zag ik meermaals op een bankje nabij de groene grens een Nederlands stel met hun Duitse buren gezellig keuvelend een borreltje gebruiken. Deze traditie verdween doordat deze mensen op leeftijd waren en kwamen te overlijden. Deze traditie is twee jaar geleden door ons weer nieuw leven in geblazen. Wij vinden het heel bijzonder. De opa en oma van mijn vrouw hadden buren in Duitsland en die contacten zijn er nog steeds. Wat ons betreft zal het zeker nog wel een tijdje in stand worden gehouden.

Binnen bepaalde grensstenen kon je vroeger makkelijk heen en weer als je daarvoor een aantekening had in je paspoort. In die tijd is er dan ook veel gesmokkeld; ook hierdoor was er gemakkelijk contact tussen Nederlanders en Duitsers.

In Barlo hebben ze een Schützenverein. En het bijzondere is dat in 1571 bij de oprichtingsvergadering twee scholteboeren Roart en Miert hier uit het Woold daar al bijzaten. Vanaf die tijd was het Schützenfest ook voor Wooldse ingezetenen op voorwaarde dat de Wooldse gemeenschap een vat bier meenam. Volgens de overlevering is er zelfs ooit een knecht van een Wooldse scholteboer schutterskoning geworden of dit tot ruzie geleid heeft of een ander incident weet ik niet maar het samen feesten was plotseling over. En daarna zijn de contacten een hele tijd verbroken geweest. Tot 1971 bij het 400 jarig bestaan toen ze vanuit Woold met trekkers en wagens naar Barlo reden met een vat bier, dat ze blijkbaar nog schuldig waren en het zo weer werd goedgemaakt. Sindsdien worden beide verenigingen uitgenodigd op elkaars feest.

Het bankje op de foto staat aan de Duitse kant nabij de groene grensovergang aan de Brandenweg te Winterswijk-Woold.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal

Categories:: Dagelijks leven Winterswijk Woold

Meer verhalen

Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen