Op de zogenoemde hucht van Puiflijk waren veel achterhuizen van kleine gemengde boerderijtjes. De achterhuizen werden gebruikt voor de stalling van kleine hoeveelheden vee en in de zomerperiode werden ze gebruikt om tabaksbladen van geoogst tabak te drogen.

De boerderijen hadden voor het drogen van tabak speciale droogschuren in gebruik. Deze schuren hadden luikengevels die gemaakt waren voor het drogen van het tabak. De luiken werden geopend bij drogend weer en gesloten bij nat weer.

In de winter, als het vee in het achterhuis werd gestald, werden deze luiken gesloten en bij erg koude weersomstandigheden werden de naden die tussen de ruwe planken aanwezig waren dichtgesmeerd met een mengsel van klei, zand en koeienstront. Hierdoor was de gevel tochtvrij voor het vee en mensen die achter deze gevel leefden in de winter. In het voorjaar werden deze luiken open gemaakt, de smeersels voor de afdichting afgekrapt en bij droog weer in een mengsel carboleum en koolteer zet. Daarna was deze gevel van juli t/m oktober weer geschikt voor de ventilatie voor het drogen van de tabaksbladeren die op houten spijlen in een systeem van de vakken werden gehangen.

De tabaksteelt was van 1800 tot 1955 een belangrijke bron van inkomsten in het dorp Puiflijk van de kleine boeren met een beperkte hoeveelheid grond. De droogschuren en luikengevels zijn allen verdwenen omdat deze gebouwen van een materiaal waren dat weinig duurzaam was en door verbouwing of aanpassing van de nieuwe functie van het achterhuis. Een stuk van de topgevel van een schuur in Puiflijk heeft nog een luikengevel, gemaakt voor het drogen van tabak.

Gerelateerde verhalen

De tabaksteelt De tabaksteelt

Categories:: Dagelijks leven Puiflijk Boerengebruik

Meer verhalen

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie