Op de zogenoemde hucht van Puiflijk waren veel achterhuizen van kleine gemengde boerderijtjes. De achterhuizen werden gebruikt voor de stalling van kleine hoeveelheden vee en in de zomerperiode werden ze gebruikt om tabaksbladen van geoogst tabak te drogen.

De boerderijen hadden voor het drogen van tabak speciale droogschuren in gebruik. Deze schuren hadden luikengevels die gemaakt waren voor het drogen van het tabak. De luiken werden geopend bij drogend weer en gesloten bij nat weer.

In de winter, als het vee in het achterhuis werd gestald, werden deze luiken gesloten en bij erg koude weersomstandigheden werden de naden die tussen de ruwe planken aanwezig waren dichtgesmeerd met een mengsel van klei, zand en koeienstront. Hierdoor was de gevel tochtvrij voor het vee en mensen die achter deze gevel leefden in de winter. In het voorjaar werden deze luiken open gemaakt, de smeersels voor de afdichting afgekrapt en bij droog weer in een mengsel carboleum en koolteer zet. Daarna was deze gevel van juli t/m oktober weer geschikt voor de ventilatie voor het drogen van de tabaksbladeren die op houten spijlen in een systeem van de vakken werden gehangen.

De tabaksteelt was van 1800 tot 1955 een belangrijke bron van inkomsten in het dorp Puiflijk van de kleine boeren met een beperkte hoeveelheid grond. De droogschuren en luikengevels zijn allen verdwenen omdat deze gebouwen van een materiaal waren dat weinig duurzaam was en door verbouwing of aanpassing van de nieuwe functie van het achterhuis. Een stuk van de topgevel van een schuur in Puiflijk heeft nog een luikengevel, gemaakt voor het drogen van tabak.

Gerelateerde verhalen

De tabaksteelt De tabaksteelt

Categories:: Dagelijks leven Puiflijk Boerengebruik

Meer verhalen

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten