We kennen dat nog steeds wel. Voor kerst kleed je je mooi aan. De kinderen zijn meestal prachtig uitgedost. Op hun zondags, zou je kunnen zeggen. Zondag is een bijzondere dag in de week. Om deze dag apart te zetten heb je zondagse kleding. Kleding die je alleen op de zondag draagt of bij een heel bijzondere gelegenheid bv een huwelijk. Als kind keek ik uit naar een nieuwe zondagse jurk. Daarmee ook naar de komst van de schoolfotograaf. Dat was de enige morgen of middag per jaar dat ik met de zondagse jurk naar school mocht.

Je wist welke dag het was door de gewoontes
Op zaterdagavond na de wekelijkse wasbeurt werden de zondagse kleren klaargelegd. wanneer je als kind de dagen van de week nog niet kon onderscheiden, wist je door deze gewoonte. Morgen is het zondag. Ik wist dan hoe de dag er ongeveer uit zag: bij het ontbijt iets extra's bv een krentenboterham of een beschuitbol, aankleden, naar de kerk. Uit de kerk priklimonade met een lekkere koek of plak eigengebakken cake, samen eten met een feestelijk toetje. Op zondag geen eigen gekookte pap, maar vla uit een pak of een bolletje ijs. Zo liet de hele indeling van de dag zien; het is een feestelijke dag.

Kousen met gaatjes
Het grote voordeel van zondagse kleding is; de kleding bleef netjes, schoon. Wanneer ik als kind op de boerderij meewerkte, ging na kerktijd de zondagse jurk uit. Om het geheel compleet te maken waren er ook de zondagse schoenen. Het geheel werd compleet door zondagse kousen. Gaatjes kousen wel te verstaan. Het gaatjes patroon bleef achter op je benen.   

Na twee of meer seizoenen deze zondagse kleding gedragen te hebben, schuift je deze jurk op naar de zaterdag en zo verder. je groeit, de jurk wordt te kort. dat werd creatief opgelost door een strookje er aan te maken. Of de jurk was geschikt voor een jonger zusje, die de jurk aan kreeg naar school. Net zo lang tot het versleten is.

Gerelateerde verhalen

Zondagse streekdracht Zelhem Zondagse streekdracht Zelhem

Categories:: Dagelijks leven Kleding Kerstmis Randwijk Keuze van de redactie

Meer verhalen

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak