We kennen dat nog steeds wel. Voor kerst kleed je je mooi aan. De kinderen zijn meestal prachtig uitgedost. Op hun zondags, zou je kunnen zeggen. Zondag is een bijzondere dag in de week. Om deze dag apart te zetten heb je zondagse kleding. Kleding die je alleen op de zondag draagt of bij een heel bijzondere gelegenheid bv een huwelijk. Als kind keek ik uit naar een nieuwe zondagse jurk. Daarmee ook naar de komst van de schoolfotograaf. Dat was de enige morgen of middag per jaar dat ik met de zondagse jurk naar school mocht.

Je wist welke dag het was door de gewoontes
Op zaterdagavond na de wekelijkse wasbeurt werden de zondagse kleren klaargelegd. wanneer je als kind de dagen van de week nog niet kon onderscheiden, wist je door deze gewoonte. Morgen is het zondag. Ik wist dan hoe de dag er ongeveer uit zag: bij het ontbijt iets extra's bv een krentenboterham of een beschuitbol, aankleden, naar de kerk. Uit de kerk priklimonade met een lekkere koek of plak eigengebakken cake, samen eten met een feestelijk toetje. Op zondag geen eigen gekookte pap, maar vla uit een pak of een bolletje ijs. Zo liet de hele indeling van de dag zien; het is een feestelijke dag.

Kousen met gaatjes
Het grote voordeel van zondagse kleding is; de kleding bleef netjes, schoon. Wanneer ik als kind op de boerderij meewerkte, ging na kerktijd de zondagse jurk uit. Om het geheel compleet te maken waren er ook de zondagse schoenen. Het geheel werd compleet door zondagse kousen. Gaatjes kousen wel te verstaan. Het gaatjes patroon bleef achter op je benen.   

Na twee of meer seizoenen deze zondagse kleding gedragen te hebben, schuift je deze jurk op naar de zaterdag en zo verder. je groeit, de jurk wordt te kort. dat werd creatief opgelost door een strookje er aan te maken. Of de jurk was geschikt voor een jonger zusje, die de jurk aan kreeg naar school. Net zo lang tot het versleten is.

Gerelateerde verhalen

Zondagse streekdracht Zelhem Zondagse streekdracht Zelhem

Categories:: Dagelijks leven Kleding Kerstmis Randwijk Keuze van de redactie

Meer verhalen

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel