Palmpasen in Aalten en Bredevoort door de jaren heen

Het Paasfeest wordt voorafgegaan door de viering van Palmpasen. Dit is een gebeuren waar men in Aalten en Bredevoort nog steeds aandacht aan besteed.
Speeltuinvereniging 'De Ossenkop' uit Bredevoort maakt in de periode voorafgaande aan Pasen, in het clubgebouw aan de Schoolstraat, met de jeugd schitterende Palmpaasstokken. Op de zondag voor Pasen loopt men dan met deze prachtig versierde stokken een ronde door het stadje.


De schooljeugd van de St. Jozef Basisschool uit Aalten houdt deze traditie ook in ere. Tot voor enkele jaren werd deze rondgang door het Aalten afgesloten met het inzegenen van de Palmpaasstokken met de wijwaterkwast door de pastor in de RK-kerk.

In Aalten besteedde de Vereniging Oudheidkamer in 1930 voor het eerst aandacht aan Palmpasen. Ruim 400 kinderen gingen van start vanaf het Feestgebouw en liepen in een bonte stoet richting het Marktplein in Aalten. De bonte stoet deed onder andere de Markt in ons dorp aan. In 2014 besloot de Aaltense Musea deze traditie weer op te pakken. Op koopzondag 13 april van dat jaar liepen tientallen kinderen, onder muzikale begeleiding van de slagwerkgroep van de Aaltense Orkest Vereniging, een ronde door ons dorp. Bredevoort houdt deze traditie nog jaarlijks in ere.

De Palmpaasstok
De Palmpaasstok kunnen we zien als een verkleind meiboompje. Het herinnert aan de vroegere vruchtbaarheidsgebruiken en feesten in het voorjaar. In de Christelijke tijd is het vooral de gedachte aan de intocht van Jezus in Jeruzalem, waarbij de palmtakken op de weg werden gelegd. De Palmpaasstok in onze omgeving wordt versierd met een broodhaantje, jong groen en allerlei snoepgoed. Bij de rondgang ging met de Palmpaasstok werd vaak een lied gezongen:

Palm palm Pasen.
Koerei, ei, koerei.
Eén ei is geen ei,
twee ei is een half ei.
Dree ei is een Paasei.

De drie eieren herinneren aan de Drie-eenheid van God.

Broodhaantjes
Bakker Ben Helmink uit Bredevoort stond bekend om zijn speculaas, gebakken volgens een oud familierecept. Hij is ook bekend geworden door zijn broodhaantjes, welke de Palmpaasstok sierde. In Winterswijk werd de Palmpaasstok vaak versierd met zwaantjes met een langere nek. Deze waren bedoeld voor de stokken van jongens.

Categories:: Feestdagen Palmpasen Aalten Bredevoort

Meer verhalen

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering