Palmpasen in Aalten en Bredevoort door de jaren heen

Het Paasfeest wordt voorafgegaan door de viering van Palmpasen. Dit is een gebeuren waar men in Aalten en Bredevoort nog steeds aandacht aan besteed.
Speeltuinvereniging 'De Ossenkop' uit Bredevoort maakt in de periode voorafgaande aan Pasen, in het clubgebouw aan de Schoolstraat, met de jeugd schitterende Palmpaasstokken. Op de zondag voor Pasen loopt men dan met deze prachtig versierde stokken een ronde door het stadje.


De schooljeugd van de St. Jozef Basisschool uit Aalten houdt deze traditie ook in ere. Tot voor enkele jaren werd deze rondgang door het Aalten afgesloten met het inzegenen van de Palmpaasstokken met de wijwaterkwast door de pastor in de RK-kerk.

In Aalten besteedde de Vereniging Oudheidkamer in 1930 voor het eerst aandacht aan Palmpasen. Ruim 400 kinderen gingen van start vanaf het Feestgebouw en liepen in een bonte stoet richting het Marktplein in Aalten. De bonte stoet deed onder andere de Markt in ons dorp aan. In 2014 besloot de Aaltense Musea deze traditie weer op te pakken. Op koopzondag 13 april van dat jaar liepen tientallen kinderen, onder muzikale begeleiding van de slagwerkgroep van de Aaltense Orkest Vereniging, een ronde door ons dorp. Bredevoort houdt deze traditie nog jaarlijks in ere.

De Palmpaasstok
De Palmpaasstok kunnen we zien als een verkleind meiboompje. Het herinnert aan de vroegere vruchtbaarheidsgebruiken en feesten in het voorjaar. In de Christelijke tijd is het vooral de gedachte aan de intocht van Jezus in Jeruzalem, waarbij de palmtakken op de weg werden gelegd. De Palmpaasstok in onze omgeving wordt versierd met een broodhaantje, jong groen en allerlei snoepgoed. Bij de rondgang ging met de Palmpaasstok werd vaak een lied gezongen:

Palm palm Pasen.
Koerei, ei, koerei.
Eén ei is geen ei,
twee ei is een half ei.
Dree ei is een Paasei.

De drie eieren herinneren aan de Drie-eenheid van God.

Broodhaantjes
Bakker Ben Helmink uit Bredevoort stond bekend om zijn speculaas, gebakken volgens een oud familierecept. Hij is ook bekend geworden door zijn broodhaantjes, welke de Palmpaasstok sierde. In Winterswijk werd de Palmpaasstok vaak versierd met zwaantjes met een langere nek. Deze waren bedoeld voor de stokken van jongens.

Categories:: Feestdagen Palmpasen Aalten Bredevoort

Meer verhalen

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek