Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink