Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok