Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel