Renate gaat op pad naar Ede en krijgt een korte drill van oud-militair Ed van Seters. Ede was in voorbije jaren eigenlijk één groot kazerne-complex. Ze leert in de houding staan en salueren, een bijna verloren gegane militaire traditie.

Dienstplicht en huisvesting
De bouw van het oudste kazernecomplex in Ede is een direct uitvloeisel van de instelling van de algemene dienstplicht in 1901. Het Ministerie van Oorlog gaf de voorkeur aan Ede vanwege de bereikbaarheid en de nabijheid van geschikte oefenterreinen. Naast het spoor verrezen tussen 1904 en 1906 twee voor die tijd ongekend hoge en langgerekte infanteriekazernes. Pas in 1934 zijn deze complexen tot Maurits en Johan Willem Frisokazerne gedoopt. Van een compleet andere bouwstijl, maar wel van dezelfde architect zijn de kazernes voor de Bereden Wapens. Deze kazernes, gebouwd van 1906-1909, kregen later de naam van de Arthur Koolkazerne en de Van Essenkazerne. Bij deze in chaletstijl gebouwde kazernes behoorden stallen, smidse, rijloodsen en een hooi- en stroo-magazijn.

Steeds meer soldaten                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Door de groei van de diverse opleidingen van de School voor Reserve Officieren Bereden Artillerie ontstond ruimtegebruik is in 1934 de P.L. Bergansiuskazerne gebouwd. In 1938 leidde de wijziging van de dienstplichtwet tot de bouw van twee nieuwe kazernes, de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitse troepen hun intrek in de Edese kazernes. Met deze zeven kazernes groeide Ede zeker na de Tweede Wereldoorlog uit tot een groot garnizoen met duizenden diensplichtigen. In de jaren vijftig waren met name de Luchtdoelartillerie en de Verbindingsdienst hier de belangrijkste onderdelen. Naast dit grote kazernecomplex in Ede was er in de Harskamp het Infanterie Schietkamp gevestigd en op de weg naar Otterlo het Mobilisatiecomplex de Driesprong. Ede kent zodoende een rijke militaire historie van meer dan een eeuw.

Historisch platform
Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel deze verder te documenteren en toegankelijk te houden voor Edenaren en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Platform Militaire Historie Ede: www.platformmhe.nl

Categories:: Dagelijks leven Ede Veluwe

Meer verhalen

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink