Ik ben opgegroeid op een boerderij in Lieren. In de oorlogsjaren was er geen vrij slachten en moest je alles opgeven voor de belastingdienst. Ieder geslacht beest moest een stempel krijgen. Als de keurmeester kwam moest het varken gestempeld worden en opgegeven bij de belasting. Maar soms slachtten we stiekem een varken. Die hingen we dan in een ander klein schuurtje op.

Als dan eerst de huisslachting was gedaan door een slager uit de buurt dan werd er na het slachten nog een borrel gedronken. Want dat hoorde er ook bij natuurlijk.

Dan kwam de keurmeester en werden er stempels opgeslagen. Maar met de keurmeester hadden we dan al afgesproken dat hij de doos met stempels even op een aparte plek zette en dan kreeg hij een borrel en een stuk van het varken mee. Dan nam mijn vader het stempel even mij en stempelde dat andere varken dan zelf. Dat vlees werd dan in de weckfles gestopt en in het zout gezet. Maar er moest wel een stempel op zitten. Want als ze zouden komen controleren - en dat deden ze nogal eens - en je had spek zonder stempel had je een probleem. Maar ze hebben nooit wat door gehad, ha ha. Na de oorlog was dit niet meer nodig. Toen kon je weer vrij slachten.

We slachtten meestal 1 keer per jaar in oktober, de slachtmaand. Dat is een koude maand en dus goed om te slachten. Nu geldt dat natuurlijk niet meer. We maakten zelf bijvoorbeeld worst en balkenbrij.

Categories:: Dagelijks leven Lieren Vlees Oktober

Meer verhalen

Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk