Deze week staat de wagen op een bijzonder plekje. Hemmen, een heel klein plaatsje in de Betuwe, is bijna een openluchtmuseum op zich. Het dorpje is een heerlijkheid en valt onder een stichting. We staan voor het kerkje in Hemmen, waar Dominee Heldring onder andere ooit de eerste Nederlandse kerstboom neerzette. 

Vleeskeuring Huissen
Vroeger werd de zondag tijdens de kermis in Huissen het beste vlees gegeten. Daarom was er de donderdag voor de kermis altijd een vleeskeuring. Die vleeskeuring was zowel letterlijk als figuurlijk, want het was ook gebruikelijk om op die dag een date te regelen voor de kermisgang. Tegenwoordig is er in september nog steeds een grote optocht in Huissen onder de naam Vleiskeuring. 

De Beusichemse paardenmarkt
De paardenmarkt in Beusichem bestaat al sinds 1461. Eerst vervulde deze markt een belangrijke centrumfunctie in de verkoop van paarden. Tegenwoordig is de kermis een belangrijker onderdeel dan de paardenmarkt. Wim Udo is al sinds de jaren zestig betrokken bij het evenement.

Muziek van Hilde Vos
Muzikante Hilde Vos is net moeder geworden. Maar dat weerhield haar er niet van om voor onze uitzending een mooi nummer te schrijven over haar woonplaats Bemmel.

Betuwse eau de vie
In Varik verwerkt stokerij Lubberhuizen en Raaff het Betuws fruit tot eau de vie. Ongeveer 2000 flesjes rollen er uit de stokerij, met alcoholische drank gemaakt van appels en peren tot aan zwarte bessen. 

Pinksterpoppen
In Buren was het ooit een traditie om pinksterpoppen op te hangen bij mensen uit het dorp. De makers van de pop gaven daarmee aan dat ze de ontvanger leuk of bijzonder vonden. Later kreeg het de betekenis dat de ontvangers van de pop moesten opschieten met kinderen krijgen. Niet altijd gepast dus. De traditie stierf uit. Wij kijken nog één keer door de ogen van Burense jongeren naar het bijzondere gebruik.

Heggenvlechten
Vroeger was er natuurlijk nog geen prikkeldraad. Toen was het gebruik om de heggen zodanig te vlechten, dat het vee er niet doorheen kon. Renate krijgt uitleg over de techniek van toen. 

Pannenkoekendag
Vrijdag 18 maart is het voor de tiende keer pannenkoekendag in Nederland. Saakje het Bakmeisje uit Arnhem laat ons zien, hoe we creatief kunnen zijn met pannenkoeken en maakt voor ons een pannenkoekentaart. 

Wilt u alle foto's zien die we die dag gemaakt hebben? Klik dan hier.

Categories:: Een wagen vol verhalen Huissen Hemmen Zetten Bemmel Varik Redactioneel

Meer verhalen

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink