Deze week staat de wagen op een bijzonder plekje. Hemmen, een heel klein plaatsje in de Betuwe, is bijna een openluchtmuseum op zich. Het dorpje is een heerlijkheid en valt onder een stichting. We staan voor het kerkje in Hemmen, waar Dominee Heldring onder andere ooit de eerste Nederlandse kerstboom neerzette. 

Vleeskeuring Huissen
Vroeger werd de zondag tijdens de kermis in Huissen het beste vlees gegeten. Daarom was er de donderdag voor de kermis altijd een vleeskeuring. Die vleeskeuring was zowel letterlijk als figuurlijk, want het was ook gebruikelijk om op die dag een date te regelen voor de kermisgang. Tegenwoordig is er in september nog steeds een grote optocht in Huissen onder de naam Vleiskeuring. 

De Beusichemse paardenmarkt
De paardenmarkt in Beusichem bestaat al sinds 1461. Eerst vervulde deze markt een belangrijke centrumfunctie in de verkoop van paarden. Tegenwoordig is de kermis een belangrijker onderdeel dan de paardenmarkt. Wim Udo is al sinds de jaren zestig betrokken bij het evenement.

Muziek van Hilde Vos
Muzikante Hilde Vos is net moeder geworden. Maar dat weerhield haar er niet van om voor onze uitzending een mooi nummer te schrijven over haar woonplaats Bemmel.

Betuwse eau de vie
In Varik verwerkt stokerij Lubberhuizen en Raaff het Betuws fruit tot eau de vie. Ongeveer 2000 flesjes rollen er uit de stokerij, met alcoholische drank gemaakt van appels en peren tot aan zwarte bessen. 

Pinksterpoppen
In Buren was het ooit een traditie om pinksterpoppen op te hangen bij mensen uit het dorp. De makers van de pop gaven daarmee aan dat ze de ontvanger leuk of bijzonder vonden. Later kreeg het de betekenis dat de ontvangers van de pop moesten opschieten met kinderen krijgen. Niet altijd gepast dus. De traditie stierf uit. Wij kijken nog één keer door de ogen van Burense jongeren naar het bijzondere gebruik.

Heggenvlechten
Vroeger was er natuurlijk nog geen prikkeldraad. Toen was het gebruik om de heggen zodanig te vlechten, dat het vee er niet doorheen kon. Renate krijgt uitleg over de techniek van toen. 

Pannenkoekendag
Vrijdag 18 maart is het voor de tiende keer pannenkoekendag in Nederland. Saakje het Bakmeisje uit Arnhem laat ons zien, hoe we creatief kunnen zijn met pannenkoeken en maakt voor ons een pannenkoekentaart. 

Wilt u alle foto's zien die we die dag gemaakt hebben? Klik dan hier.

Categories:: Een wagen vol verhalen Huissen Hemmen Zetten Bemmel Varik Redactioneel

Meer verhalen

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits