De Nederlandse benaming is ‘hoofdkaas’ of, vanwege de azijn die in de Achterhoek wordt toegevoegd ‘zure zult’. Laten we het houden bij Achterhoekse heufkeze. Dat was een zeer geliefde lekkernij die werd vervaardigd van de kop en onbruikbare vleesresten na het slachten van het varken. De samenstelling bestond, zoals gezegd, uit het vlees van de varkenskop. De kop ging in een pan met water met wat zout en werd zo gaar gekookt. Na het koken werd het vlees van de botten geplukt en in kleine stukken gesneden of door de vleesmolen gedraaid. Aan het deeg werd peper, kruidnagel, nootmuskaat en extra zout toegevoegd. Tot slot volgde een grote scheut azijn.

Alles werd goed door elkaar geroerd en in een grote pot gestort om af te koelen. Doordat het zwoerd (de varkenshuid) fungeert als natuurlijk plakmiddel werd de massa mooi stevig en kon na het afkoelen uit de pot geklopt worden. Van de heufkeze werden dikke schijven gesneden die werden gegeten op een stevige plak bruin brood. Vaak ook werd de heufkeze op bruiloften geserveerd. Er zijn nog maar weinig slagers die de originele heufkeze maken.

Klik op de volgende link en stap er eens binnen. Ouderwets lekker. Eet smakelijk. 

Categories:: Eten en drinken Vlees Achterhoek Keuze van de redactie

Meer verhalen

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten