De Nederlandse benaming is ‘hoofdkaas’ of, vanwege de azijn die in de Achterhoek wordt toegevoegd ‘zure zult’. Laten we het houden bij Achterhoekse heufkeze. Dat was een zeer geliefde lekkernij die werd vervaardigd van de kop en onbruikbare vleesresten na het slachten van het varken. De samenstelling bestond, zoals gezegd, uit het vlees van de varkenskop. De kop ging in een pan met water met wat zout en werd zo gaar gekookt. Na het koken werd het vlees van de botten geplukt en in kleine stukken gesneden of door de vleesmolen gedraaid. Aan het deeg werd peper, kruidnagel, nootmuskaat en extra zout toegevoegd. Tot slot volgde een grote scheut azijn.

Alles werd goed door elkaar geroerd en in een grote pot gestort om af te koelen. Doordat het zwoerd (de varkenshuid) fungeert als natuurlijk plakmiddel werd de massa mooi stevig en kon na het afkoelen uit de pot geklopt worden. Van de heufkeze werden dikke schijven gesneden die werden gegeten op een stevige plak bruin brood. Vaak ook werd de heufkeze op bruiloften geserveerd. Er zijn nog maar weinig slagers die de originele heufkeze maken.

Klik op de volgende link en stap er eens binnen. Ouderwets lekker. Eet smakelijk. 

Categories:: Eten en drinken Vlees Achterhoek Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink