De Nederlandse benaming is ‘hoofdkaas’ of, vanwege de azijn die in de Achterhoek wordt toegevoegd ‘zure zult’. Laten we het houden bij Achterhoekse heufkeze. Dat was een zeer geliefde lekkernij die werd vervaardigd van de kop en onbruikbare vleesresten na het slachten van het varken. De samenstelling bestond, zoals gezegd, uit het vlees van de varkenskop. De kop ging in een pan met water met wat zout en werd zo gaar gekookt. Na het koken werd het vlees van de botten geplukt en in kleine stukken gesneden of door de vleesmolen gedraaid. Aan het deeg werd peper, kruidnagel, nootmuskaat en extra zout toegevoegd. Tot slot volgde een grote scheut azijn.

Alles werd goed door elkaar geroerd en in een grote pot gestort om af te koelen. Doordat het zwoerd (de varkenshuid) fungeert als natuurlijk plakmiddel werd de massa mooi stevig en kon na het afkoelen uit de pot geklopt worden. Van de heufkeze werden dikke schijven gesneden die werden gegeten op een stevige plak bruin brood. Vaak ook werd de heufkeze op bruiloften geserveerd. Er zijn nog maar weinig slagers die de originele heufkeze maken.

Klik op de volgende link en stap er eens binnen. Ouderwets lekker. Eet smakelijk. 

Categories:: Eten en drinken Vlees Achterhoek Keuze van de redactie

Meer verhalen

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak