De Nederlandse benaming is ‘hoofdkaas’ of, vanwege de azijn die in de Achterhoek wordt toegevoegd ‘zure zult’. Laten we het houden bij Achterhoekse heufkeze. Dat was een zeer geliefde lekkernij die werd vervaardigd van de kop en onbruikbare vleesresten na het slachten van het varken. De samenstelling bestond, zoals gezegd, uit het vlees van de varkenskop. De kop ging in een pan met water met wat zout en werd zo gaar gekookt. Na het koken werd het vlees van de botten geplukt en in kleine stukken gesneden of door de vleesmolen gedraaid. Aan het deeg werd peper, kruidnagel, nootmuskaat en extra zout toegevoegd. Tot slot volgde een grote scheut azijn.

Alles werd goed door elkaar geroerd en in een grote pot gestort om af te koelen. Doordat het zwoerd (de varkenshuid) fungeert als natuurlijk plakmiddel werd de massa mooi stevig en kon na het afkoelen uit de pot geklopt worden. Van de heufkeze werden dikke schijven gesneden die werden gegeten op een stevige plak bruin brood. Vaak ook werd de heufkeze op bruiloften geserveerd. Er zijn nog maar weinig slagers die de originele heufkeze maken.

Klik op de volgende link en stap er eens binnen. Ouderwets lekker. Eet smakelijk. 

Categories:: Eten en drinken Vlees Achterhoek Keuze van de redactie

Meer verhalen

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os