Toen in de jaren vijftig er veel Nederlands-Indiërs naar Nederland kwamen, namen ze heel veel tradities mee. Die tradities hadden vaak te maken met eten. Eén van die tradities is het bij elkaar komen van familieleden na een overlijden. 

Veertig dagen na het heengaan van een dierbare, kwamen familieleden nog eens bij elkaar. Dan gingen ze met elkaar eten en aten ze vooral ook het lievelingseten van de overledene. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik bijvoorbeeld Nasi Kuning te eten kreeg op zo'n herdenkingsbijeenkomst van mijn opa. Niet op een bord, maar op een bananenblad. Voor de overledene was ook ingedekt aan tafel. 

Het idee achter de veertig dagen is dat de geest van de overledene na veertig dagen kan gaan rusten. Met deze bijeenkomst brachten geliefden een ode en hielpen ze de overledene op weg. 

Deze traditie raakt steeds verder buiten beeld. Maar Indiërs zullen altijd iets blijven hebben met eten. Eten deel je met elkaar. Als jij eet, eet iedereen in je gezelschap. En gelukkig zien we die traditie steeds meer verweven in de Nederlandse samenleving. 

Tag / Lijst: Eten en drinken

Meer verhalen

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts