In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen