In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff