In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma