In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es