In de jaren dat er voldoende appels waren aten we thuis regelmatig ‘appelenpap’. Een pap van zure appels, bloem, karnemelk. Deze pap kon nog feestelijker worden gemaakt door er ‘boerenjongens’ of ‘boerenmeisjes’ aan toe te voegen. Alleen die kregen wij als kinderen niet.

 

Recept:

250 gram zure appels

125 gram bloem

Ruim 1 liter karnemelk

Stroop en anijspoeder

 

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Verwijder de klokhuizen. Kook de stukken, op een laag vuurtje, in weinig water tot moes. Voeg de gezeefde bleom toe aan de koude karnemelk en roer er anijspoeder naar smaak door. Vermeng de bloempap langzaam met de gekookte appels. Pas op dat de bloem niet gaat schiften en breng alles nog een keer aan de kook. Serveer de warme pap met een stevige lepel stroop.

Gerelateerde verhalen

Smaltappel en Gortepap Smaltappel en Gortepap
Bloempap Bloempap
Papklok Papklok

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon