De Nederlandse benaming is 'bloedbrood'. Een worst die oorspronkelijk uit Gelderland stamt. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het feit dat er in de worst grof gemalen roggemeel wordt verwerkt waardoor de worst een wat grove 'broodachtige' structuur heeft. Bloodbrood diende vroeger om 'slachtafval' te verwerken. Vet spek, resten van zwoerd, snippers, varkensbloed en roggemeel worden vermengd. Kaantjes (de uitgebakken resten van varkensvet) worden toegevoegd en de brij wordt op smaak gebracht met zout, soms anijszaad en gemalen kruidnagel. Vroeger werden er ballen van gevormd die vervolgens, vaak in een linnen doek, gegaard werden. Ook werd het deeg wel gestopt in een zakeind (blinde darm van een koe) zoals op bijgaande foto. Tegenwoordig wordt het deeg in papieren of kunstdarmen gestopt en gegaard. Deze oeroude lekkernij bestaat tegenwoordig niet meer uit slachtafvallen, maar uit weliswaar goedkope maar zorgvuldig uitgekozen grondstoffen. De smaak is echter nog net zo als vroeger. Na afkoeling worden van de worst plakken gesneden die gebakken worden. Ze gaan dan op een snee brood of worden geserveerd bij de warme maaltijd in combinatie met bietjes. Klik op deze link voor het 'bloedworst met bietjes' recept.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Recept

Meer verhalen

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters