De Nederlandse benaming is 'bloedbrood'. Een worst die oorspronkelijk uit Gelderland stamt. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het feit dat er in de worst grof gemalen roggemeel wordt verwerkt waardoor de worst een wat grove 'broodachtige' structuur heeft. Bloodbrood diende vroeger om 'slachtafval' te verwerken. Vet spek, resten van zwoerd, snippers, varkensbloed en roggemeel worden vermengd. Kaantjes (de uitgebakken resten van varkensvet) worden toegevoegd en de brij wordt op smaak gebracht met zout, soms anijszaad en gemalen kruidnagel. Vroeger werden er ballen van gevormd die vervolgens, vaak in een linnen doek, gegaard werden. Ook werd het deeg wel gestopt in een zakeind (blinde darm van een koe) zoals op bijgaande foto. Tegenwoordig wordt het deeg in papieren of kunstdarmen gestopt en gegaard. Deze oeroude lekkernij bestaat tegenwoordig niet meer uit slachtafvallen, maar uit weliswaar goedkope maar zorgvuldig uitgekozen grondstoffen. De smaak is echter nog net zo als vroeger. Na afkoeling worden van de worst plakken gesneden die gebakken worden. Ze gaan dan op een snee brood of worden geserveerd bij de warme maaltijd in combinatie met bietjes. Klik op deze link voor het 'bloedworst met bietjes' recept.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Recept

Meer verhalen

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik