De Nederlandse benaming is 'bloedbrood'. Een worst die oorspronkelijk uit Gelderland stamt. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het feit dat er in de worst grof gemalen roggemeel wordt verwerkt waardoor de worst een wat grove 'broodachtige' structuur heeft. Bloodbrood diende vroeger om 'slachtafval' te verwerken. Vet spek, resten van zwoerd, snippers, varkensbloed en roggemeel worden vermengd. Kaantjes (de uitgebakken resten van varkensvet) worden toegevoegd en de brij wordt op smaak gebracht met zout, soms anijszaad en gemalen kruidnagel. Vroeger werden er ballen van gevormd die vervolgens, vaak in een linnen doek, gegaard werden. Ook werd het deeg wel gestopt in een zakeind (blinde darm van een koe) zoals op bijgaande foto. Tegenwoordig wordt het deeg in papieren of kunstdarmen gestopt en gegaard. Deze oeroude lekkernij bestaat tegenwoordig niet meer uit slachtafvallen, maar uit weliswaar goedkope maar zorgvuldig uitgekozen grondstoffen. De smaak is echter nog net zo als vroeger. Na afkoeling worden van de worst plakken gesneden die gebakken worden. Ze gaan dan op een snee brood of worden geserveerd bij de warme maaltijd in combinatie met bietjes. Klik op deze link voor het 'bloedworst met bietjes' recept.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Recept

Meer verhalen

Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw