De Nederlandse benaming is 'bloedbrood'. Een worst die oorspronkelijk uit Gelderland stamt. De benaming is vermoedelijk afkomstig van het feit dat er in de worst grof gemalen roggemeel wordt verwerkt waardoor de worst een wat grove 'broodachtige' structuur heeft. Bloodbrood diende vroeger om 'slachtafval' te verwerken. Vet spek, resten van zwoerd, snippers, varkensbloed en roggemeel worden vermengd. Kaantjes (de uitgebakken resten van varkensvet) worden toegevoegd en de brij wordt op smaak gebracht met zout, soms anijszaad en gemalen kruidnagel. Vroeger werden er ballen van gevormd die vervolgens, vaak in een linnen doek, gegaard werden. Ook werd het deeg wel gestopt in een zakeind (blinde darm van een koe) zoals op bijgaande foto. Tegenwoordig wordt het deeg in papieren of kunstdarmen gestopt en gegaard. Deze oeroude lekkernij bestaat tegenwoordig niet meer uit slachtafvallen, maar uit weliswaar goedkope maar zorgvuldig uitgekozen grondstoffen. De smaak is echter nog net zo als vroeger. Na afkoeling worden van de worst plakken gesneden die gebakken worden. Ze gaan dan op een snee brood of worden geserveerd bij de warme maaltijd in combinatie met bietjes. Klik op deze link voor het 'bloedworst met bietjes' recept.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Recept

Meer verhalen

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak