Na de intensieve aardappeloogst werden de arbeiders vaak getrakteerd op bräöderkes of knorhaantjes. Ze hadden dan wel een extra beloning verdiend voor het zware werk dat ze verricht hadden. Knorhaantjes zijn de mini aardappeltjes die te klein waren om te bewaren. Ze zijn te vergelijken met de krieltjes die we tegenwoordig kennen. De mini’s werden uit de berg aardappels gevist en schoongeborsteld. Daarna werden ze een paar uur in de week gezet in een pan met zout water. Na het weken werden ze afgedroogd en gingen ze in het hete vet, meestal was dat reuzel (gesmolten varkensvet). Ze werden dan een minuutje of tien stevig gebakken en konden vervolgens met de vork, of de vingers, uit de pan worden gehaald. Als extra beloning serveerde de boer er vaak een borreltje bij.

Wanneer je tegenwoordig nog knorhaantjes wilt eten dan gebruik je kleine ongeschilde krieltjes die je in de olie bakt en bestrooid met alleen wat zout. Serveer er een verse rauwkostsalade bij.

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Landbouw

Meer verhalen

Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak