Na de intensieve aardappeloogst werden de arbeiders vaak getrakteerd op bräöderkes of knorhaantjes. Ze hadden dan wel een extra beloning verdiend voor het zware werk dat ze verricht hadden. Knorhaantjes zijn de mini aardappeltjes die te klein waren om te bewaren. Ze zijn te vergelijken met de krieltjes die we tegenwoordig kennen. De mini’s werden uit de berg aardappels gevist en schoongeborsteld. Daarna werden ze een paar uur in de week gezet in een pan met zout water. Na het weken werden ze afgedroogd en gingen ze in het hete vet, meestal was dat reuzel (gesmolten varkensvet). Ze werden dan een minuutje of tien stevig gebakken en konden vervolgens met de vork, of de vingers, uit de pan worden gehaald. Als extra beloning serveerde de boer er vaak een borreltje bij.

Wanneer je tegenwoordig nog knorhaantjes wilt eten dan gebruik je kleine ongeschilde krieltjes die je in de olie bakt en bestrooid met alleen wat zout. Serveer er een verse rauwkostsalade bij.

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Landbouw

Meer verhalen

Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman