Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen