Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak