Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen