Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet