Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post