Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman