Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen