Hoe de pindasoep in Beek een “traditie” is geworden.

Pastoor Wesseling van de Bartholomaeus parochie in Beek heeft in het verleden 18 jaar in Ghana gewerkt en daar is deze soep een lekkernij. Sinds 1995 was hij Pastoor in Beek.

Door de goede contacten met de Cavalieren van de carnavalsvereniging in Beek, kwamen de prins met zijn pages en staf, voor de carnavalsoptocht in Beek begon, nog even naar de pastorie om iets te drinken op de Kerkberg. Ze hadden dan al een heel rondje gemaakt en het was altijd gezellig. De Pastoor vond dat ze ook wel iets te eten moesten hebben en niet alleen met drank op, aan die meestal koude optocht konden beginnen. Dus het jaar daarop werd er pindasoep gemaakt met een broodje erbij. In Ghana eet men fufu erbij. ( Kan hier moeilijk gemaakt worden. Erg lekker samen. Ik heb het in Ghana gegeten.) Ik woonde bij de pastoor op de pastorie en deed de boodschappen die nodig waren voor de soep en mocht helpen met uien snijden, kip plukken etc. Hij kookte de soep verder en door de jaren heen kan ik de soep ook maken. De Pastoor is in 2011 overleden, hij was al geruime tijd ziek. De traditie ging door. Ik woon intussen niet meer op de pastorie maar de soep gaat door op mijn nieuwe adres. Ook de Cavalieren willen deze traditie niet vaarwel zeggen. Ook dit jaar gaat de traditie door.

Recept pindasoep,
Kip met kippen bouillonblokken gaar trekken. Ik doe er soms ook een pot kippenfond bij voor de lekkere smaak. Daarna de kip heel klein pellen. Let heel goed op botjes. Wegzetten om later bij de soep te doen. De bouillon, gaan we alles in doen.
Verse uien (4 tot 6) heel klein snijden en glazig aanbakken met verse gember in olie. Blikje tomatenpuree erbij en een beetje sambal of cayennepeper. Dit in de bouillon doen.
Pak tomatensap (500 gr) of blikje tomatenbrokjes toevoegen en goed roeren. Beginnen met een pot normale pindakaas toe te voegen beetje bij beetje. (Mogelijk moet er wat meer in vanwege het binden) De kippenstukjes toevoegen en goed roeren en blijven roeren,
Dit zeker een uur laten sudderen op een laag pitje. Vaak de volgende dag pas echt lekker als de soep weer voorzichtig wordt opgewarmd.

Categories:: Eten en drinken Carnaval Beek

Meer verhalen

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette