‘Wat eten jullie nu?. Erwtensoep met pannenkoeken’? ‘Ja, zeg ik, dat is toch gebruikelijk, bij ons thuis aten we altijd erwtensoep met pannenkoeken’.

Bij ons thuis was mijn kindertijd in Dreumel en wat je leert eten in je kindertijd blijft een onderdeel van je eetgewoonte in het verdere verloop van je dagelijkse leven en gewoontes. Nu we al ruim 45 jaar in Velddriel wonen en 50 jaar getrouwd zijn is dit nog steeds bijzonder. ‘Wat eten jullie dan bij de erwtensoep, vraag ik steevast aan die ander. Gewoon stamppot’ is dan vaak het commentaar. En dan gaat de discussie verder. Erwtensoep en stamppot. Dat is dubbel op. Dat zijn twee maaltijden. Een bord erwtensoep is al machtig maar wel heel lekker en stamppot is ook een volwaardige maaltijd.

Dan leg ik maar weer uit dat het in Dreumel, in het Land van Maas en Waal, deze leeftijdgewoontes heel normaal is. Voor mij is vers gemaakte erwtensoep met varkenspoot, prei, wortelen, ui, knolselderie en een paar aardappels voor het binden van de soep een vast recept voor de winterdag. Met heerlijke pannenkoeken gevuld met stukjes appel of ananas. En zo zijn er nog meer van die gebruiken en eetgewoontes die verschillen van de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Krentenbrood met kaas erop. Ik moet er niet aan denken. Voor mij hoort op een krentenbol of een snee krentenbrood echte boter en dan lekker dik gesmeerd. Maar gewone margarine is ook lekker. Want het is niet zo dat ik altijd echte boter in huis heb. Als je deze twee verschillende gewoontes in voeding naast elkaar legt dan is het net of de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal zo breed uit elkaar liggen. En goed beschouwd zijn we eigenlijk buren. We komen en wonen allemaal in Gelderland.

Categories:: Eten en drinken Dreumel Velddriel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer