‘Wat eten jullie nu?. Erwtensoep met pannenkoeken’? ‘Ja, zeg ik, dat is toch gebruikelijk, bij ons thuis aten we altijd erwtensoep met pannenkoeken’.

Bij ons thuis was mijn kindertijd in Dreumel en wat je leert eten in je kindertijd blijft een onderdeel van je eetgewoonte in het verdere verloop van je dagelijkse leven en gewoontes. Nu we al ruim 45 jaar in Velddriel wonen en 50 jaar getrouwd zijn is dit nog steeds bijzonder. ‘Wat eten jullie dan bij de erwtensoep, vraag ik steevast aan die ander. Gewoon stamppot’ is dan vaak het commentaar. En dan gaat de discussie verder. Erwtensoep en stamppot. Dat is dubbel op. Dat zijn twee maaltijden. Een bord erwtensoep is al machtig maar wel heel lekker en stamppot is ook een volwaardige maaltijd.

Dan leg ik maar weer uit dat het in Dreumel, in het Land van Maas en Waal, deze leeftijdgewoontes heel normaal is. Voor mij is vers gemaakte erwtensoep met varkenspoot, prei, wortelen, ui, knolselderie en een paar aardappels voor het binden van de soep een vast recept voor de winterdag. Met heerlijke pannenkoeken gevuld met stukjes appel of ananas. En zo zijn er nog meer van die gebruiken en eetgewoontes die verschillen van de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Krentenbrood met kaas erop. Ik moet er niet aan denken. Voor mij hoort op een krentenbol of een snee krentenbrood echte boter en dan lekker dik gesmeerd. Maar gewone margarine is ook lekker. Want het is niet zo dat ik altijd echte boter in huis heb. Als je deze twee verschillende gewoontes in voeding naast elkaar legt dan is het net of de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal zo breed uit elkaar liggen. En goed beschouwd zijn we eigenlijk buren. We komen en wonen allemaal in Gelderland.

Categories:: Eten en drinken Dreumel Velddriel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Biest

12 september 2014
A. Klaassen
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer