‘Wat eten jullie nu?. Erwtensoep met pannenkoeken’? ‘Ja, zeg ik, dat is toch gebruikelijk, bij ons thuis aten we altijd erwtensoep met pannenkoeken’.

Bij ons thuis was mijn kindertijd in Dreumel en wat je leert eten in je kindertijd blijft een onderdeel van je eetgewoonte in het verdere verloop van je dagelijkse leven en gewoontes. Nu we al ruim 45 jaar in Velddriel wonen en 50 jaar getrouwd zijn is dit nog steeds bijzonder. ‘Wat eten jullie dan bij de erwtensoep, vraag ik steevast aan die ander. Gewoon stamppot’ is dan vaak het commentaar. En dan gaat de discussie verder. Erwtensoep en stamppot. Dat is dubbel op. Dat zijn twee maaltijden. Een bord erwtensoep is al machtig maar wel heel lekker en stamppot is ook een volwaardige maaltijd.

Dan leg ik maar weer uit dat het in Dreumel, in het Land van Maas en Waal, deze leeftijdgewoontes heel normaal is. Voor mij is vers gemaakte erwtensoep met varkenspoot, prei, wortelen, ui, knolselderie en een paar aardappels voor het binden van de soep een vast recept voor de winterdag. Met heerlijke pannenkoeken gevuld met stukjes appel of ananas. En zo zijn er nog meer van die gebruiken en eetgewoontes die verschillen van de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Krentenbrood met kaas erop. Ik moet er niet aan denken. Voor mij hoort op een krentenbol of een snee krentenbrood echte boter en dan lekker dik gesmeerd. Maar gewone margarine is ook lekker. Want het is niet zo dat ik altijd echte boter in huis heb. Als je deze twee verschillende gewoontes in voeding naast elkaar legt dan is het net of de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal zo breed uit elkaar liggen. En goed beschouwd zijn we eigenlijk buren. We komen en wonen allemaal in Gelderland.

Categories:: Eten en drinken Dreumel Velddriel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz