‘Wat eten jullie nu?. Erwtensoep met pannenkoeken’? ‘Ja, zeg ik, dat is toch gebruikelijk, bij ons thuis aten we altijd erwtensoep met pannenkoeken’.

Bij ons thuis was mijn kindertijd in Dreumel en wat je leert eten in je kindertijd blijft een onderdeel van je eetgewoonte in het verdere verloop van je dagelijkse leven en gewoontes. Nu we al ruim 45 jaar in Velddriel wonen en 50 jaar getrouwd zijn is dit nog steeds bijzonder. ‘Wat eten jullie dan bij de erwtensoep, vraag ik steevast aan die ander. Gewoon stamppot’ is dan vaak het commentaar. En dan gaat de discussie verder. Erwtensoep en stamppot. Dat is dubbel op. Dat zijn twee maaltijden. Een bord erwtensoep is al machtig maar wel heel lekker en stamppot is ook een volwaardige maaltijd.

Dan leg ik maar weer uit dat het in Dreumel, in het Land van Maas en Waal, deze leeftijdgewoontes heel normaal is. Voor mij is vers gemaakte erwtensoep met varkenspoot, prei, wortelen, ui, knolselderie en een paar aardappels voor het binden van de soep een vast recept voor de winterdag. Met heerlijke pannenkoeken gevuld met stukjes appel of ananas. En zo zijn er nog meer van die gebruiken en eetgewoontes die verschillen van de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Krentenbrood met kaas erop. Ik moet er niet aan denken. Voor mij hoort op een krentenbol of een snee krentenbrood echte boter en dan lekker dik gesmeerd. Maar gewone margarine is ook lekker. Want het is niet zo dat ik altijd echte boter in huis heb. Als je deze twee verschillende gewoontes in voeding naast elkaar legt dan is het net of de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal zo breed uit elkaar liggen. En goed beschouwd zijn we eigenlijk buren. We komen en wonen allemaal in Gelderland.

Categories:: Eten en drinken Dreumel Velddriel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen