‘Wat eten jullie nu?. Erwtensoep met pannenkoeken’? ‘Ja, zeg ik, dat is toch gebruikelijk, bij ons thuis aten we altijd erwtensoep met pannenkoeken’.

Bij ons thuis was mijn kindertijd in Dreumel en wat je leert eten in je kindertijd blijft een onderdeel van je eetgewoonte in het verdere verloop van je dagelijkse leven en gewoontes. Nu we al ruim 45 jaar in Velddriel wonen en 50 jaar getrouwd zijn is dit nog steeds bijzonder. ‘Wat eten jullie dan bij de erwtensoep, vraag ik steevast aan die ander. Gewoon stamppot’ is dan vaak het commentaar. En dan gaat de discussie verder. Erwtensoep en stamppot. Dat is dubbel op. Dat zijn twee maaltijden. Een bord erwtensoep is al machtig maar wel heel lekker en stamppot is ook een volwaardige maaltijd.

Dan leg ik maar weer uit dat het in Dreumel, in het Land van Maas en Waal, deze leeftijdgewoontes heel normaal is. Voor mij is vers gemaakte erwtensoep met varkenspoot, prei, wortelen, ui, knolselderie en een paar aardappels voor het binden van de soep een vast recept voor de winterdag. Met heerlijke pannenkoeken gevuld met stukjes appel of ananas. En zo zijn er nog meer van die gebruiken en eetgewoontes die verschillen van de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Krentenbrood met kaas erop. Ik moet er niet aan denken. Voor mij hoort op een krentenbol of een snee krentenbrood echte boter en dan lekker dik gesmeerd. Maar gewone margarine is ook lekker. Want het is niet zo dat ik altijd echte boter in huis heb. Als je deze twee verschillende gewoontes in voeding naast elkaar legt dan is het net of de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal zo breed uit elkaar liggen. En goed beschouwd zijn we eigenlijk buren. We komen en wonen allemaal in Gelderland.

Categories:: Eten en drinken Dreumel Velddriel Keuze van de redactie

Meer verhalen

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen