Het maken van hangop

De koe werd gemolken en daarna werd de rauwe melk koud (bijvoorbeeld in de kelder) in een platte bak, een zogenaamde "Melkade", weggezet. De room kwam boven drijven en werd van de melk afgeschept. Dan werd de de room aangezuurd met zuursel en werd de massa gekarnd. De aandrijving van de karnton gebeurde door middel van een hond. Meestal had de boerin 2 honden, want dan had de hond "even plaspauze" en werd de andere hond in de "tredmolen" (is het houten wiel) gezet. Als het karnen klaar was, ging de hond blaffen (het gaat natuurlijk een stuk zwaarder) en kon de boerin de boter er uit halen. Als bijproduct hield de boerin zo karnemelk over. De boter was nog niet klaar, want hier zat nog vocht of karnemelk in. Dit vocht moest eruit. Deze massa werd dan in een boterkneedbak gekneed totdat de boter een goede substantie had. Eventueel kon men de boter ook nog zouten. Een boterkneedbak is een bak met een gat in de bodem, waardoor het vocht kon wegstromen in een emmer of bak.

Het recept

Benodigdheden:
- Goede dichte (thee)doek, fijnmazig:  gewassen met een parfumvrij wasmiddel (bijvoorbeeld Neutral). Anders gaat de hangop er naar smaken.
- Vergiet
- Pan waar vergiet op past
- 2 liter boeren- of biologische karnemelk
- en flink stuk touw

- Doek goed in vergiet leggen en aan de buitenkant boven met een touw vastmaken. (in verband met het wegglijden van de (hangop)doek.
- Giet 2 liter boerenkarnemelk in de doek.
- Laat het ca. 12 uur uitlekken (eventueel langer als het nodig is), de hangop of uitgelekte karnemelk moet goed stevig zijn, zoals kwark.
- Uit de doek scheppen.
- In een kom doen en opdienen met eventueel beschuit, kaneel, suiker en/of eventueel vers fruit.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Eten en drinken Recept Streekgerecht

Meer verhalen

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte